Bánki Erik: illett volna megjelenniük a meghívottaknak

A meghívott volt kormányfőknek és főpolgármesternek illett volna megjelennie az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén, ugyanis kizárt, hogy ne tudnák információkkal segíteni a testület munkáját – fogalmazott a bizottság fideszes elnöke az ülést követően.

Közölte: a gazdasági bizottság kísérletet tett arra, hogy meghallgassa azt a három miniszterelnököt, aki az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF)tényfeltáró jelentésében szereplő visszaélések idején a magyar kormányt vezette, valamint Demszky Gábor akkori főpolgármestert.

A négy meghívott közül Medgyessy Péter írásban közölte, hogy áll a bizottság rendelkezésére, de külföldi útja miatt a mostani ülésen nem tud részt venni, a sajtón keresztül pedig üzent Demszky Gábor, hogy nem kíván eljönni a bizottsági meghallgatásra – mondta. Hozzátette: Gyurcsány Ferenc is a sajtóban üzent, hogy nem vesz részt az ülésen, Bajnai Gordontól viszont semmilyen információt nem kaptak.

Úgy vélte, mindez azért is sajnálatos, mert egy olyan ügysorozatban, “amely a rendszerváltozás óta eltelt időszak legnagyobb korrupciós botrányának tűnik”, kizárt, hogy Magyarország aktuális miniszterelnökei ne rendelkeznének olyan információkkal, amelyek a bizottság munkáját segítenék. A volt kormányfőknek és főpolgármesternek illett volna megjelenni az ülésen – mondta.

Bánki Erik kifejtette: Demszky Gábornak több kérdést fel akartak tenni, hiszen neki volt a legtöbb információja ebben az időszakban, és őt terheli a legnagyobb felelősség azért a beruházásért, amely valamennyi kampány zászlóshajója volt.

Mint mondta, a meghívottak távolmaradása azonban “nem veti vissza a lendületünket”, további meghallgatást tartanak az ügyben, és erre várják Horváth Csaba korábbi főpolgármester-helyettest, valamint Gy. Németh Erzsébetet, a fővárosi közgyűlés volt MSZP-frakcióvezetőjét, mert nekik is vannak olyan információik, amelyek segíthetik a bizottság munkáját. Addig tartják napirenden az ügyet, amíg nem kapnak érdemi információkat – fűzte hozzá.

Kérdésre közölte: kényszerítő eszközük nincs, csak meghívót tudnak küldeni azoknak, akiket meg szeretnének hallgatni.

BKIK-vizsgálat: következmények lehettek

A fideszes képviselőt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara belső vizsgálatáról is kérdezték. Bánki Erik elmondta: a kamara független testület, nyilvánvalóan a vizsgálatnak meglesznek a következtetései és a következményei azokra nézve, akik esetleg túlzottan költekeztek.

A hvg.hu kedden írt arról, hogy a kamaránál egy belső vizsgálat gyanús kifizetésekre, indokolatlanul drága utazásokra és a vezetők cégeinek helyzetbe hozására deríthetett fényt.

A bizottság elnökét továbbá kérdezték Mészáros Lőrinc eszéki, futballal kapcsolatos fejlesztéseiről is. Bánki Erik közölte: a labdarúgás a legnépszerűbb sport a világon, és az eszéki labdarúgó utánpótlásközpont-fejlesztés előnyös lehet az ottani határon túli magyar fiataloknak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »