Bangóné vs Panzerkampfwagen

Van abban valami horthysta módon atavisztikus, valami birodalomépítő, valamiféle eltagadhatatlan hódítói szándék, amikor Magyarország fegyvereket vásárol Németországtól. Már legalábbis Bangóné Borbély Ildikó szerint, aki a hír hallatán akkorát projektált, hogy azt az alacsony Föld körüli pályán keringő nemzetközi űrállomás asztronautái szabad szemmel is láthatták.

Tigris! Tigris!

A hír, mely végképp kiverte a képviselő asszony olvadóbiztosítékait, rövid és könnyen megérthető. Benkő Tibor honvédelmi miniszter december közepén arról állapodott meg Frank Haunnal, a Krauss-Maffei Wegmann fegyvergyártó cég vezérigazgatójával, hogy Magyarország 44 új és 12 használt Leopard 2A7-es tankot, valamint 24 PZH önjáró löveget vásárol.

A képviselő asszony e szörnyű hír hallatán (akárcsak Oszkay báró dőlt anno kardjába a Tarpay grófné szép szőke lánya miatt) imígyen fakadt ki:

’” Kérdés, hogy inkább egészségügyre kellet volna költeni ezt a többszáz milliárdot, de inkább engem az zavar, hogy mire készülünk?”

No, siessünk gyorsan megnyugtatni Bangóné méltóságos asszonyt.

Az ég egyadta világon semmire nem készülünk, csupán abbéli kötelezettségünknek teszünk eleget, miszerint NATO tagországként kötelesek vagyunk a védelmi kiadásainkat GDP-arányosan növelni. Mármint… a szinten tartás mellett természetesen, amely kötelezettség világosan és egyértelműen le van fektetve az Az Észak-atlanti Szerződés 5. cikkében.   

A szerződésben vállalt hadászati fejlesztések, valamint a Magyar Honvédség szinten tartása és NATO kompatibilitása egyébiránt nekünk is jól felfogott érdekünk. Egyrészt nem igazán jó a leggyengébb láncszemnek lenni baj esetén. Másrészt az elmaradt fejlesztés súlyos következményekkel járhat. Ezek legsúlyosabbika a katonai tömből való kizárás.

Költsük felcserekre!

Hírdetés

Játszadozzunk most el a gondolattal, hogy mi lenne, ha Bangóné óhajának és szájaízének megfelelően ezt a valóban irdatlan összeget nem védelmi kiadásokra, hanem a magyar egészségügyre költenénk. S nézzük ebből is a legextrémebb lehetőségeket.

Amennyiben a NATO tagországok közül kizárva, hirtelen itt találnánk magunkat mindenféle hadi felszerelés és nemzetközi védelem nélkül, szabad préda lennénk mindazok számára, akiket csak az Észak-atlanti Szerződés tagországaihoz való tartozásunk tart vissza egy esetleges offenzívától.

Hogy nem kell azonnal ilyen lehetetlen dolgot vizionálni? Hogy nem kell az ördögöt a falra festeni, kiváltképp, mert az ördög nem is létezik?

Nos, aki Kelet-Közép-Európa történelmét egy kicsit is ismeri, az nagyon jól tudja, hogy errefelé bármikor bármi megtörténhet. S nem kell mindjárt arra gondolni, hogy valamely szomszédunk fogná magát, és lerohanná az országot. De bőven elég, ha Szerbia, Horvátország és/vagy Románia nem működne együtt velünk a migráció visszaszorításában, sőt úgy lennének vele, hogy menjen csak a migráns Magyarországra, s legyen csak a mi gondunk az átvonuló horda gardírozása.

Ez esetben az egészségügyre költött extra pénz nem lenne felesleges. Gondolok itt a dél-alföldi tanyavilág lehetséges áldozatainak gyógykezelésére, az országot elözönlő átvonuló had által okozott bántalmazások sérültjeinek ápolására, az általuk behozott AIDS, ebola, tífusz, malária, s más hasonló kórok gyógykezelésére, stb.

***

A legnagyobb baj az, hogy Bangóné – országgyűlési képviselőként – még nálam, nálunk is jobban tudja mindezeket. S populista kijelentéseit annak tudatában teszi, hogy az igazságot orákulumként hajlítja el a maga és pártja javára. Hiszen annak is tudatában van, hogy 2002 november 21-én, a NATO Prágában megtartott csúcsértekezletén a szocialista kormányzás olyan növeléseket ígért, amelyeket 2010-ig sem tudott ( vagy tán nem is akart) betartani. Így ennek szintre hozása is (akárcsak a szocik által lelakott egészségügyé) a Fidesz-KDNP kormányra maradt.

Ez a fajta tervezett tudatlanság, ez az uszító álnaivság jelenik meg az ellenzék szócsöveinek mindegyikénél. Különösen fájó ilyenekről olvasni azoktól, akiknek volt már részük kormányzati ciklus alatt megtapasztalni a költségvetés komplexitását. Akik pedig ifjú titánokként csatlakoznak hozzájuk, hogy hazug mantráikat átvéve együtt zengjék az új idők poletariátusának új dalait, azoktól meg egyenesen komikus.

 () VBT ()       

(Kiemelt kép: Bangóné Borbély Ildikó Facebook oldala)

The post Bangóné vs Panzerkampfwagen appeared first on VBT.


Forrás:vbt.pestisracok.hu
Tovább a cikkre »