Banai: 205 milliárd tartalék van a büdzsében

A jövő évi költségvetésben három előirányzatban 205 milliárd forint tartalék szerepel, hogy a külső körülmények kedvezőtlenebb változása esetén is folytatni lehessen az adócsökkentést és az államadósság mérséklését, egyensúlyban tartva az államháztartást – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára a köztévében kedden.

Banai Péter Benő hozzátette, a költségvetés azzal kalkulál, hogy fennmarad a viszonylag alacsony olajárszint egy-két évig, ami kedvező a nyersanyagimportőr magyar gazdaságnak.

Megjegyezte, a 205 milliárd forintos tartalék érdemben nagyobb, mint a 2015. és a korábbi évek tartalékai, hogy a tavaszi–nyár eleji elfogadás esetén is „ki lehessen védeni” az előre nem látható folyamatokat.

Az államtitkár reménye szerint 2018-ra 70 százalék alá csökken az államadósság az idei 74,5 százalékról. Hozzátette: Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy az államadósság csökkentése az alaptörvényben szerepel, a mindenkori kormányoknak olyan költségvetést kell készíteniük és végrehajtaniuk, amelyben csökkentés szerepel, és az meg is valósul.

Elmondta, ez utóbbit az is biztosítja, hogy a Költségvetési Tanács számára jelentést kell készíteni az év folyamán a féléves adatok tükrében. Ez a jogszabályi rendelkezés és a kormány politikája is kellett ahhoz, hogy az államadósság 2011 óta minden évben csökkenhessen – tette hozzá az államtitkár.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »