Baloldali belvita Dunaújvárosban

Amennyiben a júniusi dunaújvárosi időközi önkormányzati választáson az MSZP valóban a Demokratikus Koalícióval (DK) párhuzamosan, önállóan indul, az rossz precedenst teremt. A Demokratikus Koalíció nem megalázható, és ebben az esetben a párt elnöksége felelős döntést fog hozni a leendő időközi választásokkal kapcsolatban – fogalmazott lapunknak Gréczy Zsolt.

A DK szóvivője azután beszélt erről, hogy kiderült: a szocialisták önálló jelöltet állítottak. A leendő időközi voksolásokra utalás pedig akár Zuglót is jelentheti, ahol akkor kell választást tartani, ha továbbra sem kerül elő az eltűnt MSZP-s önkormányzati képviselő, Sápi Attila.

Dunaújvárosban június 5-én tartanak időközi választást, mert március elején lemondott egyéniben szerzett mandátumáról a gyilkossággal gyanúsított fideszes Gál Roland. A szocialisták és a DK között az váltott ki indulatokat, hogy bár a körzetben 2014-ben a DK állíthatott jelöltet, erre most a helyi MSZP nincs tekintettel. Állítólag a két párt helyi szervezetei között rossz a viszony, ez is vezetett a szembenálláshoz. Pintér Attila, az MSZP dunaújvárosi elnöke az Indexnek azt mondta: nem volt semmilyen megállapodás az önkormányzati mandátumokról négy évre előre, és a DK gyakorlatilag kész helyzet elé állította a szocialistákat, amikor megnevezte Huszti Zsoltot, és nem akart másról tárgyalni. Lapunknak Márton Roland, az MSZP alelnöke annyit mondott, hogy az országos vezetés azt ajánlotta a helyi szervezetnek, hogy működjenek együtt a választáson, de a végső döntés a helyieké.

2014-ben az MSZP, a DK és az Együtt közösen indult Dunaújvárosban, és a 4-es egyéni körzetben éppen a DK-s Huszti Zsolt volt a jelölt. Ő mintegy 200 szavazattal maradt le a fideszes győztes mögött, igaz, a részvétel jóval 50 százalék alatti volt. A DK szóvivője a Magyar Nemzetnek elismerte, írásos megállapodás valóban nem volt a baloldali pártok között, de szóban igenis megegyeztek arról, hogy az egyes körzeteket ki viheti, és hogy a többiek beállnak mögé. Utalt arra is, hogy korábban több időközi választáson, így Újpesten, Tapolcán és Salgótarjánban is beálltak a szocialista induló mögé.

Az ügyben kialakult patthelyzetet talán feloldhatja, hogy információink szerint az MSZP-nél már belső vizsgálat indult a dunaújvárosi szervezet ügyében. Ez ugyanakkor nem garancia arra, hogy a jövő szombaton kezdődő aláírásgyűjtésig vissza is lép a helyi MSZP-s jelölt, Selyem József.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 06.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »