Balog Zoltán szerint Európa sikere Közép-Európán múlik

Balog Zoltán szerint Európa sikere Közép-Európán múlik

Úgy vélte az emberi erőforrások minisztere csütörtök este a varsói Lengyel Színházban, hogy a térség országai együtt többet tehetnek ehhez hozzá, mint külön-külön. A lengyelországi magyar évad programján mintegy 150 rendezvény, köztük számos képzőművészeti kiállítás, komolyzenei és dzsesszkoncert, valamint a Nemzeti Színház varsói vendégelőadása is szerepel.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Közép-Európa a keresztény kultúrára épül, ebben gyökerezik az itt élő nemzetek egymás iránti barátsága, a hit, az életmód és a 21. századi jövő. Úgy vélte: ha meg akarjuk nyerni a 21. század csatáit, akkor a kultúrához kell fordulnunk, amelyet ugyanakkor meg kell újítanunk, a kultúra nem maradhat „múzeumi tárgy”.

„Lengyelek, magyarok együtt többet tehetünk hozzá Európa teljesítményéhez, mint külön-külön, Európa sikerének, fejlődésének, erejének a forrása itt lehet Közép-Európában” – fogalmazott Balog Zoltán, hozzátéve: ha ez a teljesítmény közös kultúrává nő ki, akkor lesz tartós, akkor nem leszünk összecserélhetők, „a lengyelek lengyelek maradnak, a magyarok magyarok, és így együtt európaiak”. Balog Zoltán arról is beszélt, hogy a méltóságot és az egymás iránti tiszteletet meg kell adnunk egymásnak, de el is kell mindezt várnunk másoktól.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »