Balog Zoltán: mostantól többet fogok a szószéken politizálni

Balog Zoltán: mostantól többet fogok a szószéken politizálni

Terjedelmes interjút adott a Szemlélek keresztény blognak Balog Zoltán korábbi erőforrás-miniszter, aki visszatért a lelkészkedéshez, a Hold utcai közösség vezetője, de társadalmi munkában a miniszterelnök romaügyi megbízottjaként és a Fidesz pártalapítványának vezetőjeként is dolgozik.

Balog kendőzetlenül beszél arról, hogy nem egyezett a véleménye Orbán Viktor kormányfővel a kormány struktúrájával kapcsolatban, ő pedig nem érezte magát elég rátermettnek arra, hogy egy ekkora terület gazdája legyen a kormányban. Úgy érezte, “egy ilyen hatalmas minisztériummal nincsen esélye” arra, hogy a terveit véghezvigye. Mint felidézte, javasolta a kormányfőnek az EMMI átalakítását, de ő hajthatatlan maradt, mondván,

két választást megnyertek ezzel a struktúrával, ezért nem lesz szerkezetváltás.

“Ha egy területnek nincs saját minisztériuma, az államtitkároknak meg kell küzdeniük egy stratégiai kabinettel, egy gazdasági kabinettel… Lehetnek olyan szempontok, melyeket ennyi terület vonatkozásában nem reális megismerni ahhoz, hogy azokat a kormányülésen kellő hatékonysággal, meggyőző erővel tudja a miniszter képviselni, vagy a felmerülő kérdésekre kellő alapossággal tudjon válaszolni” – érvelt utólag is a tárca méretének csökkentése mellett, ugyanakkor elfogadja, hogy Orbán Viktor másként látja a kérdést.

A két cikluson át miniszterként dolgozó Balog állítja, a kormány kommunikációs paneleit nem tette magáévá, a migráció kérdésében is megvolt a különvéleménye, aminek a kormányüléseken hangot is adott.
“Ezt elfogadták a minisztertársaim, elfogadta a miniszterelnök, miközben lojális maradtam ahhoz a kormányállásponthoz, amitől az elején, őszintén megmondom, megrettentem”
– mondta. Szerinte nem volt olyan alkalom a választási kampányban, hogy ne mondta volna el: “mi nem migránsokat gyűlölünk, hanem a migrációra mondunk nemet. Mert

a migránsok emberek, Isten teremtényei, így kell viszonyulni hozzájuk”.

Azonban a politikai kommunikáció szerinte “nem a nyilvános és nyílt diskurzusról szól, hanem arról, hogy válogatott vagy kevésbé válogatott eszközökkel egy kormány vagy egy politikai erő sulykolja azt az álláspontot, amiről úgy gondolja, hogy az embereknek meg kell érteniük”. Balog élet-halál harcként tekintett a választásokra, ezért

Hírdetés

helyesnek tartja, hogy a migráció lett a kampány fő témája, és nem a korrupció.
Szerinte Orbán Viktor Jézus Krisztusra hivatkozva mondhatja, hogy aki nincs vele, az ellene van, hisz Jézus is ugyanezt mondja.

Balog azért egyértelművé teszi, hogy
nem helyes, hogy a politikusok egyházi emberek helyett mondják meg, mi a kereszténység.
“A kereszténységnek van egy közösségi letéteményese. Ezek pedig a vallási közösségek, és itt nem tennék különbséget, hogy katolikus vagy protestáns. És azt kicsit
sértőnek is érzem, hogy az egyházak csöndben vannak, hallgatnak, és akkor a politikusok kiállnak és kardot csörtetnek, hogy majd mi megvédjük a keresztény hitet.”
Állítása szerint ő maga sokat beszélget arról Orbán Viktorral, hogy neki feladata-e megvédeni a kereszténységet.

Balog elmondta azt is, mostantól prédikációiban többet fog politizálni, eddig ugyanis politikusként már alig várta, hogy a szószéken más témát választhasson. Most azonban változott a helyzet: “Kétségkívül nagyobb lesz a kísértés, hogy konkrét politikai utalásokat tegyek.”


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »