Bálna tűnt fel egy franciaországi folyóban

Bálna tűnt fel egy franciaországi folyóban

Nagy méretű bálna tűnt fel a Szajnában, egy hónappal azután, hogy egy másik tengeri emlős, egy kardszárnyú delfin messzire felúszott a folyón, és a megmentésére tett kísérletek ellenére elpusztult.

Ezúttal egy 10 méteresnek látszó csukabálnát  egy barázdásbálna-félét láttak úszni hajósok a folyami édesvízben a Normandia-hídnál, Le Havre-tól nem messze.

A közösségi médiában csütörtökön erről megjelent híreket a GECC tengeriemlős-kutató intézet is megerősítette. Az intézet vezetője, Delphine Eloi példátlannak nevezte az esetet,

mert bár a La Manche-csatornában nem szokatlanok a barázdásbálnák, csukabálnát még soha nem láttak ott.

Hírdetés

A bálna feltűnésének hírére az érintett megye vezetése sebtében “válságtanácskozást” hívott össze a teendők szakértőkkel és állami tisztségviselőkkel való megvitatására. A prefektúra közlése szerint a videófelvételek alapján úgy tűnik, hogy a csukabálna kiváló egészségnek örvend.

Egy hónapja a gyilkos bálnaként vagy orkaként is ismert kardszárnyú delfin egy betegeskedő négyméteres hím példánya úszott fel több tíz kilométerre a Szajnán, amire még soha nem volt példa.

A súlyos betegségtől szenvedő, legyengült delfint nem sikerült visszaterelni a tengerbe. A csukabálna mozgását figyelő GECC vezetője szerint semmiképp sem szabad megengedni, hogy a tragédia megismétlődjön.

A bálna még viszonylag közel van a tengerhez.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »