Balkán vagy Nyugat-Afrika? Annyi biztos, Lajčák nem a hazai politikában folytatja pályafutását

Balkán vagy Nyugat-Afrika? Annyi biztos, Lajčák nem a hazai politikában folytatja pályafutását

Sajtóértesülések szerint Miroslav Lajčák (Smer) külügyminiszter, klarrierdiplomata mégsem a Nyugat-Balkánra megy uniós kiküldetésre, hanem jó eséllyel nyugat-afrikai ENSZ.-megbízottkjént folytathatja pályafutását a váalsztások után. Lajčák korábban már jelezte, hogy nem kíván részt venni a kvöetkező kormányban.

Nemrég még arról cikkezett a szlovák sajtó, hogy a szlováki külpolitika vezetője, Miroslav Lajčák a Belgrád és Pristina közti tárgyalások uniós közvetője lesz. Az AFP francia hírügynökség egy neve elhallgatását kérő, magasrangú ENSZ diplomatára hivatkozva azt közölte, hogy Lajčák mégsm a Balkánra megy, hanem a rossz egészségi állapota miatt visszavonult Horst Köhler volt német államfő helyét foglalhatja el Nyugat-Afrikában ENSZ-megbízottként.

A feladat nem lenne egyszerű, Köhlernek is rengeteg idejébe került, míg sikerült egyáltalán tárgyalóasztalhoz ültetni a térség meghatározó országait (Marokkó, Algéria, Mauritánia ). A gyéren lakott területen a légkört állandó konfliktus terhelik, jelenleg 240 fős ENSZ-békefenntartó teljesít ott szolgálatot. A feszültségek természetesen területi követelésekből adódnak.

Hírdetés

Lajčák a sajtónak nyilatkozva csak a balkáni megbízás létét erősítette meg, annyit árult el, hogy a következő két héten döntést hoz. Az elszögezte, hogy nem a hazai politikában látja saját jövőjét.

A Nyugat-Afrika ENSZ-megbízotti posztja kapcsán az AFP azt is megemlítette, hogy António Guterres főtitkár több másik diplomatát is felkért a feladatra, de a jelöltek vagy rendre elutasították a lehetőséget, vagy Nyugat-Afrika országai nem kértek az adott jelöltből.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »