Balhés hétvége: ma Örményországban dörögnek a fegyverek

Az utóbbi hónapok legzűrösebb hétvégéje ez. A péntekről szombatra virradó éjjel lezajlott törökországi puccskísérlet után vasárnap Jerevánban is dörögnek a fegyverek. 

A támadók több más alacsony rendfokozatú rendőrt is megsebesítettek az épület elfoglalásakor. Azt követelik, hogy
 
vonuljon utcára az örmény lakosság,
 
és érje el egy júniusban bebörtönzött ellenzéki politikus, Zsirajr Szefilján és “minden politikai fogoly” szabadon bocsátását.
 
A nemzetbiztonsági szolgálat közleményében leszögezte, hogy hamisak azok a híresztelések a közösségi médiában, miszerint a törökországihoz hasonló puccskísérlet történt volna Jerevánban. Cáfolta azt a híresztelést is a szolgálat, hogy más épületet elfoglaltak volna a fegyveresek. A hatóságok tárgyalnak a túszejtőkkel, hogy békésen megoldják a konfliktust.  A támadók a tárgyalások közben szabadon engedtek két túszt, és még hét-nyolc lehet a fogságukban – értesültek helyi médiumok. A szóban forgó jereváni rendőrségi épületet páncélozott járművek vették körül vasárnap hírügynökségi tudósítók szerint.
 
A túszejtők készítettek egy videofelvételt a követeléseikről, és ez felkerült a lifenews.com című orosz hírportálra. A felvételen a golyóálló mellényt viselő, Kalasnyikov géppisztollyal felfegyverkezett férfiak részben a lakossághoz szólnak, részben követelik, hogy a hatóságok szállítsák oda az épületbe Zsirajr Szefiljánt és “minden politikai foglyot”. Az egyik túszejtő, bizonyos Varuzsan Avetiszján ezenkívül azt követelte a Facebookon, hogy Szerzs Szargszján örmény elnök távozzon a hatalomból. Avetiszján szerint túszaik között van Vardan Egiazarján, az országos rendőrfőkapitány helyettese és Valerij Oszipján, a jereváni rendőrség parancsnokának helyettese. 
 
Tudósítók szerint egyelőre
 
nincs jele annak, hogy a lakosság a felhívás hatására gyülekezne bárhol.
 
Politikai elemzők azt mondták, a fegyveresek nyilvánvalóan az egyik kis támogatottságú ellenzéki csoport hívei. A csoport alapítóját, Zsirajr Szefiljánt és hat politikustársát júniusban tartóztatták le azzal a gyanúval, hogy törvényellenesen birtokolt fegyvereket, és hogy felkelést szított a lakosság körében, el akart foglalni kormányzati épületeket és egy televízió-átjátszóállomást. Az egykori katonatiszt Szefiljánt már egyszer, 2006-ban bebörtönözték 18 hónapra a hatalom erőszakos megdöntésére való felhívása miatt.
 
Szefilján elégedetlen azzal, ahogy a kormány Karabah ügyében cselekszik. A túlnyomórészt örmények lakta Karabah a 90-es évek elején véres háború nyomán szakadt el a törökökkel rokon Azerbajdzsántól, azóta a terület a helyi örmény erők és az örmény hadsereg ellenőrzése alatt áll, de időről időre kiújulnak a harcok az azerbajdzsáni hadsereggel.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »