Balesetveszélyes a TEK lőtere?

Balesetveszélyes a TEK lőtere?

Komoly gondok vannak a szervezet kőbányai, Zách utcai központjában lévő lőterével – mondta lapunknak a Terrorelhárítási Központnál (TEK) dolgozó informátorunk. Olyannyira, hogy már-már balesetveszélyessé vált, és sok TEK-esnek emiatt például Nagytéténybe kell utaznia lőgyakorlatra, mások pedig Zuglóban, a Mexikói úti lőtéren edzenek. Forrásunk szerint az állomány tagjai (különösen akik emiatt kényszerülnek rendszeresen oda-vissza utazgatni a fővárosban) azért is furcsállják a helyzetet, mert a Zách utcai lőteret alig két évvel ezelőtt több száz millió forintért fölújították.

Megkeresésünkre a TEK elismerte, hogy 2010-es megalakulásuk óta folyamatosan használnak külső lőtereket is, ám állításuk szerint ezt a jogszabályok alapján rájuk háruló „speciális szolgálati feladatok hatékony, biztonságos és eredményes ellátása érdekében” teszik. Azt viszont tagadták, hogy balesetveszélyes lenne a Zách utcai lőtér; mint írták: a kiképzési foglalkozások zavartalanul folynak. Tájékoztatásuk szerint az átvételkor még elavult állapotú lőtér felújításának első ütemére 2014-ben bruttó 393 millió forintot költöttek. Hozzátették: tervezik a lőtér további fejlesztését, bővítését, valamint speciális lövészeti és taktikai feladatok végrehajtását lehetővé tévő technikák beépítését.

Eközben lapunk kiderítette: a TEK közelmúltbeli egyenruha-beszerzésének tárgyalásos (tehát nem nyílt) eljárására több korábbi beszállítót sem hívtak meg. Ez lenne a kisebbik baj, ám a TEK-től közérdekűadat-igényléssel kikért árlistát más piaci szereplők áraival összevetve az látszik, hogy valamennyi terméknél (a taktikai bakancsoktól kezdve a zubbonyokon át az operátor-derékszíjig) vastagon fogott a ceruza. A korábbi beszállítók átlagosan 20-30 százalékkal olcsóbban dolgoztak – ám őket nem hívták meg erre a tárgyalásos eljárásra. Az is aggályosnak tűnik, hogy a tender nagy részét elnyerő Milipol Zrt. mellett az a Kraft HD is befutó lett, amely korábban a Milipol jelenlegi tulajdonosáé, Székely Herberté volt. Vagyis a két cég nem tűnik túl nagy versenytársnak. Arra a kérdésünkre, hogy a korábbi egyenruha-beszállító cégeket miért nem hívták meg, a TEK azt válaszolta: „a szerződés teljesítésére való alkalmasság feltételeit az ajánlatkérő megítélése szerint teljesíteni képes” gazdasági szereplőket hívták föl ajánlattételre.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 12.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »