Balesetek, autókra zuhanó, kidőlt fák, villámok, viharok – ezt hozta az ítéletidő hétfőn

Balesetek, autókra zuhanó, kidőlt fák, villámok, viharok – ezt hozta az ítéletidő hétfőn

Nagyon heves széllökésekkel érkezett meg Szlovákiába a hidegfront. Északon havazik, az ország többi részében eső mellett több helyen megdördült az ég is, és zivatarok vannak kibontakozóban. Mindez viharos erejű szél kíséretében történt, amely fákat dönt ki az úttestekre, és a hírek nemegyszer autókat, buszokat is eltaláltak.

A viharzóna észak felől érkezett az országba, majd elkezdett széttöredezni. A délután folyamán a Tátra környékén 142 villámcsapást érzékeltek. Mennydörgést azonba csak északon, hanem a Csallóközben is lehetett hallani, ahol némi esővel párosult a szélvihar.

A viharok és csapadék helyett ezúttal a szél okozta a legtöbb problémát az utakon. Délután a D2-es autópályán egy autó telibetalált egy személyutót, szerencsére személyi sérülés nem történt.

Nagyszombat megye egész területéről érkeztek a rendőrséghez bejelentések utakra dőlt fákról, nagydarab ágakról. A Nagyszombati Kerületi Rendőrkapitányság a facebookon arról írt, hogy egyelőre nagyobb anyagi kárról nem érkezett hozzájuk jelentés.

A Dunaszerdahelyi járásbeli Lég közelében egy trambulint sodort az útra a szél.

Hírdetés

Besztercebánya megyében több forgalomkorlátozást is életbe léptettek. Murányalja és Vereskő között egy keresztbefordult kamion miatt zárták le az II/531-es utat egy időre, azóta csak személyautóknak és a 10 méternél nem hosszabb teherautók számára járható a szakasz. Tíz méter felett a dóvali hegyi átkelőt is lezárták a 10 méternél hosszabb járművek számára.

A Mentő- és Tűzoltótestület hivatalos facebookoldalán közölt információk szerint az erős szél miatt a tűzoltóknak is jóval több technikai jellegű bevetésen kellett részt venniük. Országszerte több mint 70 bejelentésre reagáltak (este hétig).

A legsúlyosabb a helyzet Pozsony és Nagyszombat megyében, ahol 19-szer kellett kiszállniuk a helyszínre. Nyitra megyében 12 alkalommal riasztották őket. A legtöbb esetben kidőlt, vagy parkoló járművekre dőlt fákat kellett eltávolítaniuk. A HAZZ arra számít, hogy az esti órákban a bejelentések száma még nőni fog.

Jelenleg Szlovákia egészén első illetve másodfokú riasztás van érvényben viharos erejű szél miatt. Figyelmeztetések kedden is várhatók. A szél mellett csapadék is érkezett térségünkbe.

Keleten (A Rozsnyói járástól a Nagymihályiig) viharos erejű (75-85 km/óra) szél miatt lesz sárgariasztás. Jegesedés, veszélyes átfolyások, csúszós utak miatt az ország egész területén elsőfokú figyelmeztetés lesz érvényben éjféltől reggel hétig. Északon és Közép-Szlovákiában (többek között a Rimaszombati, Nagyrőcei és Rozsnyói járásokba) kedden éjféltől délután 17 óráig sárgariasztás lesz érvényben hóátfúvások miatt.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »