Balázsovits Lajost választották a Nemzet Színészének

Balázsovits Lajost választották a Nemzet Színészének

Rövid 40 perces tanácskozás után Balázsovits Lajost, Balázs Béla-díjas magyar színművészt, színházi rendezőt és színiigazgatót, érdemes művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották meg kollégái a Haumann Péter halálával megüresedett helyre a Nemzet Színészei között.

Délelőtt 11 órakor a Nemzeti Színházban találkoztak a Nemzet Színészei – Almási Éva, Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Lehoczky Zsuzsa, Molnár Piroska, Szacsvay László és Tordy Géza – a színház igazgatói irodájában.

Hírdetés

Csomós Mari, Jordán Tamás Király Levente és Máthé Erzsi telefonon kapcsolódtak be a választásba, melynek értelmében a mai naptól Balázsovits Lajos a Nemzet Színésze cím új birtokosa. Az új Nemzet Színészének elsőként Vidnyánszky Attila gratulált telefonon.

A Nemzet Színésze és a Nemzet Színésznője címet azok kaphatják meg, akik betöltötték a 62. életévüket, és 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltöttek. Valamint a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek.

Ha a cím egy viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással választ új színészt. A címet első ízben 2000. augusztus 22-én adták át, legfeljebb tizenketten viselhetik, akik életük végéig havonta nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »