Bakondi: Korántsem zárult le a menekülthelyzet – „valakik” dezinformálják a betolakodókat

Bakondi György szerint a menekülthelyzet korántsem zárult le, hiszen a nyár közeledtével “aktivizálódtak” a migránsok útvonalai. A belbiztonsági főtanácsadó szerint az EU-török megállapodás ingatag, mert nem lehet tudni, hogy Törökország új miniszterelnöke milyen lépéseket fog tenni

Magyar Menedék - Sitchin

A migránsok három útvonalon is érkezhetnek: a Balkánon át, Egyiptomból és Líbiából, ezért a határbiztonság, menekülthelyzet még korántsem zárult le – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en.

“Az EU-török megállapodás ingatag”

A főtanácsadó emlékeztetett rá: a görög szigeteknél viszonylag lassú a benyújtott vízumkérelmek elbírálása, a Törökországgal kötött európai uniós megállapodás pedig “több szempontból ingatag”, részben a török miniszterelnök lemondása miatt.

Nem lehet tudni, hogy az új miniszterelnök milyen lépéseket tervez a migránsok ügyében, illetve előáll-e új elvárásokkal – mondta Bakondi.

Szavai szerint a nagypolitika kérdése, hogy mi lesz a Törökország által támasztott legfontosabb igény, a vízummentesség sorsa, illetve, ha ez nem valósul meg, akkor milyen követelményeket támaszt az ország, és azokat az Európai Unió tudja vagy akarja-e teljesíteni.

Várják a határnyitást

A belbiztonsági főtanácsadó szerint a balkáni útvonal mellett a Líbiából és Egyiptomból induló tengeri útvonal is ismét “aktivizálódott” és mivel jön a nyár, vélhetően tovább “aktivizálódik”. Bakondi György azt is hozzátette, hogy a spanyol-marokkói határnál “határsértő mozgások” történtek.

A belbiztonsági főtanácsadó a balkáni útvonalon érkező migránsokról szólva elmondta: sok, a magyar határra érkező migráns visszaretten a magyar határőrizeti rendszertől, de vannak, akik még mindig nem tudják, milyen szigorú a magyar határőrizet. Sőt szerinte, egyesek kifejezetten várják a magyar határnyitást,
mert valakik – a főtanácsadó szerint nem az embercsempészek – dezinformálják a migránsokat.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »