Bakán pezseg az élet. GALÉRIA

Bakán pezseg az élet. GALÉRIA

Borongós, esős időben kanyarodunk be a csallóközi faluba. Mégis rendezettség, kellemes hangulat fogad. A természeti adottságok csodásak errefelé. Közel a víz, az erdők. A felújított községházában már vár Bertalan György polgármester. Épp az anyakönyvi hivatalban segédkezik. Úgy tűnik, teljes intenzitással vesz részt a falu életében. Gördülékenyen oldja az esetlegesen felmerülő problémákat.

Nehéz idők

Az utóbbi évek polgármesteri feladatai is a Covid jegyében teltek – hangsúlyozza Bertalan György. A Covid az élet minden területére rányomta a bélyegét, így Baka élete sem lehetett kivétel. A polgármester szerint viszont óriási volt a fejetlenség a szervezési kérdésekben országos szinten.

Megállt egy V3S (vétrieszka), ami tele volt katonával. Az egyikükkel leültem, pár óránk volt, hogy átnézzünk mindent, hol, hogyan tudjuk bebiztosítani a teszteléshez szükséges feltételeket.”

Az energiaárak emelkedése és az infláció kapcsán elmondta, hogy a község lakosai is érzik a drágulást. Az még ugyan nem fordult elő, hogy alapélelmiszerre kérjenek pénzt, de a polgármester még ezt is elképzelhetőnek tartja a jövőben. Nemcsak a lakosok, a község kiadásai is növekednek. „Egy szakemberrel felülvizsgáltuk a középületek áramfogyasztását, hogy mennyit fizetünk milyen szolgáltatásért. Így minimalizálni tudtuk a fogyasztást, és több ezer euróval kevesebbet fizetünk most – mondja a polgármester, aki szerint a tudatosság kulcsfontosságú ilyen helyzetekben. – Nem vagyunk mínuszban… de tartalékunk sincsen” – teszi viszont hozzá. A színpad javítása például olyan probléma jelenleg a faluban, amire nem tudnak pénzt fordítani a falu költségvetéséből.

A faluvezetés nemcsak arról szól, hogy költekezünk, tisztán kell látni, hogy mid van, és mi az elsődleges.” Elsődlegesként a községháza működésének bebiztosítását határozza meg, ide tartozik például a rezsiköltség és az alkalmazottak bérezése is. Több megkezdett dolgot is szeretnének véghez vinni lehetőségeikhez mérten.

Sikerekről és tervekről

A kultúrház felújítása nem ment zökkenőmentesen, mivel a járványügyi korlátozások nehezítették a munkálatokat. Ennek ellenére időben sikerült befejezni ezt a nagy volumenű projektet. De nem állt meg itt a faluvezetés munkája. „Minden folyamatban van, ami elmaradt, és kell” – utal a megkezdett munkákra a szolgáltatások házán. A szabadtéri színpad tetejét szeretnék lecserélni, ehhez viszont újabb támogatásra van szükség. A tűzoltószertár felújításának előkészítése szintén megkezdődött.

A falu kulturális élete

Azon kevés községek közé tartoztunk, ahol a kulturális élet zajlott, éves szinten volt 18 rendezvényünk – jegyzi meg a polgármester büszkén, kicsit sajnálva a járvány okozta helyzetet –, a Covid nagyon keresztbe tett ilyen szempontból is.” Ugyanakkor idén újra mozgásba lendült a kultúra minden szála a faluban. Jó az együttműködés a kulturális szervezettel, melynek elnöke Bertalan Renáta. Sok-sok kreatív ötletük van, ami mind a falu kulturális életét lendíti fel. „X év után újra volt falunapunk – mosolyodik el őszintén a polgármester, mikor szóba kerül a kultúra. – Vásári hangulatú volt. Magyarországról jöttek főként a fellépők.” Volt bábszínház, és nem is akármilyen: a Ládafia Bábszínház látogatott a faluba. A Paprikajancsi csúzlizdája nevű társulás pedig a bábelőadáson túl interaktív foglalkozásokat biztosított a gyerekeknek, de a polgármester örömteli beszámolójából úgy veszem ki, hogy a felnőttek is jól szórakozhattak. „Fellépett Kozsó, aki fantasztikus hangulatot varázsolt. Érezhető volt, hogy a helyiek mennyire ki vannak éhezve a szórakozásra a rengeteg korlátozás után. Bár még mindenki óvatosabb, de elképesztően fergeteges volt a hangulat.” Március 15., gyereknap, mindent megünnepeltek szépen sorban.

Hírdetés

Ahogy hallgatom a polgármestert, egyre biztosabb vagyok, hogy a gyerekprogramokra különös hangsúlyt fektet. Szereti ezt. Mondhatnánk, ő maga is „kedvcsináló”, nem titkolva utalok itt a gyereknapon fellépő Kedvcsinálók Társulatra.

Szabadidős lehetőségek

Fontos szerepet tölt be a község életében a foci, viszont sokan bírálják a ráfordított költségek miatt a faluvezetést. „Sok pénzzel dotáljuk a focit, ezt át kell értékelnünk a jelenlegi helyzetben.” Pingpong, íjászat is van, lehet tehát válogatni, ha sportolni akarnak a helyiek. Nem véletlenül újítják fel a tűzoltószertárat sem, a helyi önkéntes tűzoltók szép számmal nyerik a különböző díjakat. A túrázni vágyók a természet és víz közelségének örülhetnek. A helyi turistaklub például őszi túrát szervez, bejárják a tanösvényt, és ha az időjárás is megengedi, még csónakáznak is.

Gyerektábor a Királyréten

A hagyományokra építve és a helyi viszonyokat, terepet kihasználva szervezik meg már sokadik éve a gyerektábort. Mit jelent ez? Például aranyat moshattak a táborozók. De még az ebéddel is a múltat idézték: „Bakáról az első írásos emlékek az 1200-as évekből származnak. A néphagyomány viszont sokat emlegeti Mátyás királyt a falu kapcsán. Ezért egyszer Mátyás király kedvenc ételét kapták a gyerkőcök a táborban, vadpörköltet kenyércipóban tálalva.”

Egyhetes programot biztosít a tábor a gyerekeknek, és a polgármester elmondása alapján sokan dicsérik a rendezvényt, mivel nem találni ehhez hasonlót a környéken.

Szép a falu, jönnek is sokan

De ennek örülök is” – jelenti ki. Hosszasan sorolja, hol mindenhol épülnek új házak. Mert bár fiatalok költöznek el Bakáról munkát keresve, sokan jönnek nyugalmat, és mint le is vonható az eddigiekből, megtartó közösséget keresve a faluba. „Ahol ez legjobban tükröződik, az újszülöttek köszöntője nevű esemény.” Két dologra is érdemes itt figyelni: egyrészt sok gyerek születik (idén eddig 19), másrészt a falu nem hagyja figyelmen kívül ezt a tényt. Törődéssel fordul a legújabb és legkisebb lakókhoz. Az újszülötteknek kézzel készített, névre szóló kis takarót ajándékoznak. Az óvodában majd harminc a gyerekek száma, és ez növekszik, úgyhogy bizony, a 2016-ban bezárt iskola újranyitása is szóba került a vezetőségben.

Szerintem minden adott ahhoz, hogy valaki nyugodt, jó életet éljen ebben a faluban”

– zárja beszélgetésünket a polgármester.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/39. számában jelent meg 

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacen


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »