Baji Balázsék inkább úsztak, mint futottak

Baji Balázsék inkább úsztak, mint futottak

Hihetetlen körülmények között mutatkozott be a riói olimpián Baji Balázs. A lezúduló trópusi esőben elengedték a férfi gátfutók 110 méteres előfutamát, és Európa-bajnoki ezüstérmesünk hirtelen megtanult a vízen rohanni, ám így is simán továbbjutott futamából.

– A teljes magyar riói program

Azt a riói olimpia előtt is joggal sejtette Baji Balázs, hogy nem lesz egyszerű dolga, ha kiugró eredményt szeretne elérni 110 méteres gátfutásban. Ám arra ő sem számított, hogy az előfutama előtt olyan eső zúdul az Olimpiai Stadionra, hogy némi túlzással futás helyett úsznia kell majd. Az égi áldás ugyanis az előfutama alatt sem csökkent, így egyrészt a pályán is állt már a víz, ráadásul az ömlő csapadék miatt szinte méterekben volt mérhető a látótávolság.

A versenybírákat ekkor még nem hatotta meg ez a különös körülmény, és a rajtgépbe parancsolták a gátfutókat, köztük Baji Balázst. Mindenesetre Európa-bajnoki ezüstérmesünket nem zavarta meg a vízfüggöny, végig az élen futott – úszott a gátak felett –, ám az utolsó gátat letalpalta, ám így is második lett 13,52 másodperces, a körülményeket nézve parádés eredménnyel, azaz biztosan jutott a magyar idő szerint szerda hajnali elődöntőbe (1.40).

– A szöges cipő miatt nem csúszkáltam, azzal nem volt probléma, látni viszont nem sokat lehetett. Ami nehéz volt, hogy sokat kellett pislognom, mert az eső folyt a szemembe. Rengetegszer futottam már, rossz időben is sokszor, ilyen szakadó esőre viszont nem emlékszem. Ennek ellenére nem zavart, csak az volt a fontos, hogy jól fussak. A cél az volt, hogy könnyedén fussak az előfutamban, persze ilyen időben nem lehetett nagyon lazán, kaparni kellett rendesen. Ám jól ment, s ha nem rúgok bele az utolsó gátba, akár nyerhettem volna – nyilatkozta az MTI-nek a 27 éves sportoló.

Bajiék futását, úszását látva azért a szervezők is észbe kaptak, és a trópusi eső csitulásáig felfüggesztették a további programot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »