Bajban a szlovén kormánypárt

Jelentősen csökkent Miro Cerar szlovén miniszterelnök balközép pártjának, a Modern Közép Pártnak támogatottsága, s azzal a pártok erősorrendjében egy hónap alatt az első helyről a harmadikra esett vissza – derült ki a Dnevnik című ljubljanai napilap és a POP-TV hétfőn közzétett felméréséből.

A 700 ember megkérdezésével múlt héten készített közvélemény-kutatás eredménye szerint első helyen jelenleg a Janez Jansa volt kormányfő által vezetett jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) áll 13,8 százalékkal, a második helyen pedig a Szociáldemokraták (SD) 12 százalékkal. Miro Cerar pártját a válaszadók mindössze 10,1 százaléka támogatja.

Az említett pártokon kívül az 5 százalékos parlamenti küszöböt az Egyesült Baloldal (ZL) nevű pártszövetség, az Új Szlovénia-Keresztény Néppárt (NSI) lépné csak át. A legnagyobb koalíciós partner, a balközép Szlovén Nyugdíjasok Pártja (DeSUS), amelyet Karl Erjavec külügyminiszter vezet, 4,1 százalékon teljesített.

A megkérdezett szlovének 62 százaléka elégtelenre értékelte a kormány munkáját, mindössze 35,3 százalék szerint halad a kabinet jó irányba.

2014-ben a gazdasági-pénzügyi válság társadalmi hatásai miatt előre hozott választást tartottak Szlovéniában, amelyet Miro Cerar jogászprofesszor alig egy hónappal korábban alakított pártja nyert meg a szavazatok 34,61 százalékával. A balközép koalíció azóta nagyon sokat veszített népszerűségéből. A párt a privatizációs folyamat megállításával kampányolt, jóllehet e folyamatot most mégis kénytelen engedélyezni. Az elmúlt három évben mérsékelt gazdasági fellendülés volt tapasztalható az országban, ugyanakkor az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) nem nőtt olyan ütemben, hogy javítani tudott volna az életszínvonalon, amely a 2008-as gazdasági válság után jelentősen visszaesett, s a takarékossági intézkedések miatt egyre népszerűtlenebb a kormány.

Miro Cerar koalíciós kormányát a megkérdezettek mindössze egyharmada támogatja. Janez Jansa pártja nemrég bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kabinet ellen, amelyről a jövő hónapban tartanak vitát a nemzetgyűlésben, noha a kormánykoalíció kényelmes többséggel rendelkezik a 90 tagú parlamentben. Az SDS folyamatosan bírálja a kormány migrációs válsággal kapcsolatos politikáját is és szigorúbb biztonsági intézkedések szorgalmaz.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »