Bajban a cukorbetegek és a pajzsmirigyzavarral küszködők

Bajban a cukorbetegek és a pajzsmirigyzavarral küszködők

Miután a pajzsmirigyzavarral küszködők már hetek óta arra panaszkodnak, hogy nem kapható a kezelésükben elengedhetetlen Euthyrox, kiderült, veszélybe kerültek a cukorbetegek is.
Jelen pillanatban több tízezer cukorbeteg nem tudja megvásárolni a számukra létfontosságú készítményt. „Többen is azzal fordultak hozzánk, hogy nem kapható metformin a romániai gyógyszertárakban. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők legnagyobb része idős személy, aki, ha nem kapja meg a kezelést, megbomlik a cukoregyensúlya” – nyilatkozta Cristiana Petruț, a romániai cukorbetegek egyesületei szövetségének képviselője.

A Háziorvosok Országos Társasága is megszólalt a témában. „Máskor sem kívánnánk hasonló helyzetet, de a koronavírus-világjárvány közepette katasztrofális hatása lehet a gyógyszerhiánynak, mivel ebben az időszakban korlátozott a szakorvosi ellátáshoz való hozzáférés” – jelezték közleményükben. A pesszimista forgatókönyvek szerint a helyzet a járvány lejárta után is súlyosbodhat.

Hírdetés

– kongatta meg a vészharangot Dragoș Damian, a generikus gyógyszereket gyártók romániai egyesületének elnöke.

Közben Ludovic Orban miniszterelnök egy kedd esti televíziós interjúban arra tett ígéretet, hogy

az országos gyógyszerügynökséggel vállvetve keresik a megoldást, hogy ellássák a patikákat Euthyroxszal és metforminnal.

„Nagyon jól tudják, hogy az egészségügyi miniszter éppen azért adott ki rendeletet, hogy elkerülhetővé váljon a párhuzamos export. A szabályozott árak miatt, amelyek úgy hiszem, hogy az egyik legalacsonyabbak az Európai Unióban, nagyon sokan importálták a gyógyszert Romániába, majd értékesítették olyan országoknak, ahol magasabb a szabályozott ár. Az egészségügyi miniszter gyakorlatilag megtiltotta ezt a párhuzamos exportot” – magyarázta a kormányfő, hogy mi vezethetett a kialakult orvossághiányhoz.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »