Bafta-jelölést gyűjtött be a Saul fia

Több Bafta-jelölést is begyűjtött a Kaliforniai álom (La La Land), az Érkezés és az Éjszakai ragadozók is – olvasható a The Guardian cikkében. A Golden Globe (Aranyglóbusz) után a vezető brit filmes díjkiosztón is tarolhat Ryan Gosling és Emma Stone zenés filmje: szerepel a legjobb film, legjobb rendező (Damien Chazelle), legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb színész, legjobb színésznő, legjobb zene, legjobb operatőr, illetve négy további, azaz összesen tizenegy kategóriában.

Amy Adams két jelölést is kaphatott volna

A most kihirdetett jelöléseket szemügyre véve láthatjuk, hogy jól teljesített az Érkezés és az Éjszakai ragadozók is: mindkettő akár kilenc szobrocskát is begyűjthet a február 12-ei díjkiosztón. Amy Adams egyébként akár két jelölést is kaphatott volna legjobb színésznőként: az Érkezés mellett elvégre az Éjszakai ragadozókban is őt láthattuk. A kritikusok által is dicsért Tom Ford-filmért jelölték legjobb férfi színészként Jake Gyllenhaalt, mellékszereplőként pedig a pszichopata rednecket alakító Aaron Taylor-Johnsont.

Bár a Kaliforniai álommal és az Érkezéssel nem lesz könnyű megküzdeni, a legjobb filmnek járó elismerést kaphatja még az Én, Daniel Blake, A régi város (Manchester by the Sea) és a Holdfény (Moonlight) is. A legjobb brit film kategóriában az Én, Daniel Blake mellett jelölték a Legendás állatok és megfigyelésüket, a Tagadást (Denial), az American Honey-t, a Notes on Blindness-t és az Under the Shadow-t.

Díjazhatják a Saul fiát

A legjobb nem angol nyelvű filmek közt jelölték a tavaly Oscar-díjat nyert Saul fiát, továbbá a Dheepant, a Julietát, a Mustangot és a Toni Erdmannt. A Golden Globe után a Bafta-díjat elviheti legjobb animációs filmként a Zootropolis, valamint jelölték a Szenilla nyomában-t, a Kubo és a varázshúrokat és a Vaianát (Moiana) is.

A jelöltek teljes listáját itt lehet megtekinteni.

A The Guardian szerzője, Peter Bradshaw egyébként úgy látta: a Kaliforniai álom és az Éjszakai ragadozók kiérdemelték a számos jelölést, fájó ugyanakkor, hogy Andrea Arnold drámájának, az American Honey-nak csak egy jutott. A szerző sajnálta azt is, hogy Jim Jarmusch kiváló Patersonja eltűnt a filmes díjkiosztók radarjáról. Azt már kevésbé, hogy Clint Eastwood általa középszerűnek tartott filmje, a Sully – Csoda a Hudson-folyón szintúgy. Bradshaw azt meglepőnek tartotta, hogy a Golden Globe mellett itt is Aaron Taylor-Johnson mellékszereplését jutalmazták jelöléssel, nem pedig Michael Shannonét. Utóbbi az igazságot tenni kívánó rendőrt alakítja, valóban páratlanul, viszont Taylor-Johnson is kihozta a karakterből ezúttal, amit csak tudott.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »