Bacskai: „Nem engednek nyerni!”

Sajnos egyre jobban fogy a magyar amatőr ökölvívó válogatott, már ami a riói kvótára esélyesek számát jelenti. A keddi negyedik napon a törökországi Samsunban zajló kvalifikációs tornán ismét hárman estek ki, így már csak öten reménykedhetnek, hogy kivívhatják a részvételt a nyári játékokra. Sajnos egyik legjobbunk, Bacskai Balázs (69 kg) vereséget szenvedett, igaz, meglehetősen botrányos körülmények között.

A kedd programban meglehetősen felemás napot zárt a magyar ökölvívó válogatott a Samsunban zajló ökölvívó európai olimpiai kvalifikációs versenyen. Öt bokszolónk közül ketten – Harcsa Zoltán (75 kg) és Sávoly Gergő (91 kg) – vették sikerrel az akadályokat. Harcsa sima, egyhangú pontozással verte az örmény Arman Hovhikjant, míg Sávoly a szlovák Erik Tlkanecnél bizonyult jobbnak, így mindketten bejutottak a legjobb nyolc közé. A szakemberek szerint a riói részvételre esélyesek közül Varga Miklós (60 kg) és Bacskai Balázs (69 kg) viszont vereséget szenvedett: előbbi a tavalyi Eb-győztes walesi Joseph Cordinától, míg utóbbi a vb-, és olimpiai bronzérmes olasz Vincenzo Mangiacaprétól kapott ki. Szintén vereséget szenvedett az 56 kilogrammosok között Tar Sándor, őt az ukrán Mikola Bucenko győzte le.

A három vereségből Bacskaié volt a legfájóbb, ugyanis a magyar küldöttség vezetői, a csapattagok és maga az ökölvívó is állítja, elpontozták a meccset. Csötönyi Sándor, a magyar szövetség elnöke szerint a 2010-es Eb-győztes magyar minden pontozónál megnyerte az első menetet az olaszok olimpiai bronzérmesével, Vincenzo Mangiacapréval szemben, és hiába bokszolt végig jobban ellenfelénél, végül megosztott pontozással mégis az olasz jutott tovább.

– Az első és a harmadik menet teljesen egyértelmű volt, Bendzsi sokkal jobban bokszolt, fölényben volt. Érdekes, hogy az egyik bírónál minden menetet ő nyert, a másik kettő döntött az olasz javára. Nagyon elkeserítő ez az egész, különösen úgy, hogy a folytatásban sokkal könnyebb meccsei lettek volna, meg lehetett volna már most a kvóta – mondta el az MTI érdeklődésére Csötönyi Sándor.

Bacskai rettentően el van keseredve, ugyanis úgy véli, csak azért kapott ki, mert az olasz szövetség elnöke, mint a torna fővendége ott ült a VIP-páholyban.

– Az olimpiai kvóta megszerzéséért tartó küzdelem hamar véget ért számomra. Bár örülhetek, hogy legalább egy meccset engedtek nekem nyerni. Lassan már ezért is hálásnak kell lennem a nemzetközi szövetségnek… Évek óta minden fontos meccset szorosan elveszítek, amit már kezdek megszokni, de az, hogy egy vastagon megnyert találkozót sem tudok megnyerni, azt alig tudom feldolgozni. Úgy tűnik, az a formám, hogy az ügyeletes nagygóré kedvencével mindig én futok össze. Most mindenki azt mondja nekem, hogy ne legyek elkeseredve, majd legközelebb összejön a kvóta, hiszen Szófiában és Bakuban is lesz erre esélyem, de mi van akkor, ha megint jön egy kiskedvenc… Most már elég kevés esélyt látok arra, hogy eljussak Rióba, pedig ez nem a tudásomon múlik. Úgy érzem, hamarabb lesz lottó ötösöm, minthogy valóra válthassam gyermekkori álmom, és ringbe léphessek egy olimpián – jelentette ki Bacskai, akinek még két esélye lesz kivívni a riói szereplést: májusban a félprofik (WSB/APB) kvalifikációs tornáján, illetve júniusi Bakuban, az amatőrök utolsó selejtezőtornáján.

Addig is szurkol a még állva maradt öt magyarnak, hiszen Kontrecz Márk (64 kg), Harcsa Zoltán (75 kg), Sávoly Gergő (91 kg) és Bernáth István (+91 kg), illetve a nők 75 kilós kategóriájában érdekelt Szatmári Petra már negyeddöntős, azaz két győzelem választja el őket a riói kvóta megszerzésétől.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »