Babos Tímea sportpszichológus nélkül győzte meg Babos Tímeát

Babos Tímea sportpszichológus nélkül győzte meg Babos Tímeát

Ahhoz képest, hogy hétvégén még Tajvanon, hétfőn Sopronban volt, a szerdát Budapesten tölti, csütörtökön pedig már Doha felé tart, Babos Tímea nemhogy összeszedett és friss, valósággal kivirult. Az első számú magyar női teniszező az elmúlt fél évben megnyerte párosban a világbajnokságot, januárban pedig az Australian Opent, most hétvégén pedig a tajvani WTA-tornát. Utóbbi versenysorozatban ez volt a negyedik trófeája felnőttként egyéniben.

– Hihetetlen érzés volt a melbourne-i siker, Magyarországon talán a világbajnoki cím megnyerése nagyobb dicsőség – kezdte szerdai sajtótájékoztatóját a budai Hemingway étteremben, a Feneketlen tó partján. Babos vb-győzelme és Australian Open-elsősége azért is nagy szó, mert két különböző teniszezővel az oldalán érte el őket. Míg Szingapúrban Andrea Hlavackovával tudott győzni, addig Melbourne-ben már a régi társ, Kristina Mladenovic pacsizott vele a megnyert pontok után. Nem véletlen, hogy barátnője visszatért mellé. – A korábbi partnereimmel voltak emberi nehézségeink, a legutóbbi párommal is előfordultak, nem tagadom. Korábban is úgy éreztem, hogy Kristinával tudok a legjobban együtt játszani, és ezt most is tartom. Úgy nyertünk Grand Slam-tornát, hogy előtte nem is edzettünk együtt. Az első néhány körben én segítettem ki őt a nehezebb pillanatokban a pályán, majd ő engem. Tízéves korunk óta ismerjük egymást, nagyon jó a viszonyunk – taglalta kettejük kapcsolatát a magyar teniszező.

http://mno.hu/

A melbourne-i fináléról kifejtette, egy percig sem fordult meg a fejében, hogy nem nyerhetnek. Viszont általános meghökkenésre elmondta: nem a GS-trófea elnyerése volt az igazán nehéz, hanem hogy utána egyből kellett is indulni Tajvanra az újabb versenyre. Jött egy közel 20 órás út, majd az első mérkőzés. – Iszonyatosan fáradt voltam. Az, hogy újra itthon lehetek, és valamennyit pihenhettem, talán később számít majd igazán.

http://mno.hu/

http://mno.hu/

Bizony kell majd az erő, ugyanis a sportoló rendkívül magas célokat tűzött ki magának a jövőt illetően. – Párosban szeretnék világelső lenni, egyesben pedig újra a top 20 környékére, inkább a top 20-ba kerülni.

Babos őszintén válaszolt a tavalyi gyengélkedését firtató kérdésre is. Hangsúlyozta, sosem szokta jól kezdeni az évet, de 2017-ben tényleg gyengén sikerült a rajt, sorra jöttek a vereségek egyesben. Emiatt volt, hogy feltette magának a kérdést, vajon miért csinálja ezt az egészet.

– A 2017-es Babos Tímea Tajvanon kikapott volna a második körben. Én viszont év végén megfogadtam, hogy mostantól nem adom magam könnyen, minden egyes pontért küzdeni fogok teljes erőmből. Látva a mostani játékomat, azt hiszem, hogy megérte változtatnom.

S hogy miben is áll ez a fordulat, mely Babost újra a sikeres útra állította? Egyfelől az, hogy edzője, Thomas Drouet a szingapúri vb előtt összedugta a fejét tanítványával, és egy más típusú felkészülésben állapodtak meg, mely párosban nagyobb sikereket hozhat. Taktikailag és a reflexét tekintve is javult ezáltal. De nem csak ez áll a háttérben. – Tavaly probléma volt, hogy

Timi nagyon meg akart felelni a környezetében mindenkinek, a szurkolói elvárásoknak. Emiatt rágörcsölt a meccsekre, így nem volt meg benne a kellő lazaság, kockázatvállalás, ami a mérkőzések megnyeréséhez kell

– magyarázta kérdésünkre Babos Csaba. A teniszező édesapja Sopronban a kezdetektől ott volt lánya mellett a pályán, maga is edzőként dolgozik. Rögzíti: a 2016-os kiemelkedő sikerek után – 25. hely egyéniben a ranglistán, páros tornagyőzelmek – hiába fektetett ugyanannyi energiát a munkába gyermeke, csak nem jöttek a győzelmek, ami egyre frusztráltabbá tette Tímeát.

http://mno.hu/

Babos Csaba azzal nem mondott újdonságot, hogy minden sportoló életében vannak gyengébb és jobb periódusok, azzal már igen, hogy lánya hogyan küzdött meg a sikertelenség okozta feszültséggel. – Hogy járt-e sportpszichológushoz? Körülbelül 30 napot tölt Magyarországon, tehát állandó mentáltrénerre nem is lenne lehetőség. Nem, abszolút saját erőből lábalt ki a hullámvölgyből. Úgy vélem, hogy a teniszezőknek saját maguk és edzőjük a legkomolyabb támasz, ha lelki segítségre van szükség, akkor is. Persze egy 19 éves játékosnál még csak a stáb jelenthet igazi pluszt, míg egy 24 évesnek már ott van a tapasztalat, hogy egy korábbi nehéz helyzetből hogyan tudott kijönni, ez nagyon sokat számít. A lényeg, hogy ha a játékos felmegy a pályára, legyen tisztában vele, hogy mindent megtett a siker érdekében, bízzon magában, és ha emellett jól érzi magát, akkor jól fog tudni teljesíteni.

Babos Tímea édesapja már a 2014-es wimbledoni döntőben is úgy vélte, a Babos–Svedova páros legyőzi az Errani–Vinci kettőst, de ez nem így lett. Most viszont úgy gondolja, sok Grand Slamet fog még nyerni lánya, s amikor majd Babos Tímea nevével kezdődik a világranglista, apjának megmondhatják, hogy már megint neki lett igaza.

Babos Tímea tajvani elfoglaltságai miatt nem utazott el a Fed-kupa-csapattal Tallinnba, holnap már indul is Dohába versenyre. Majd jöhet a várva várt budapesti WTA-torna, melyen címvédőként indul.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »