Babiš-ügy: Az Alkotmánybíróság a Nemzeti Emlékezet Intézete javára döntött

Babiš-ügy: Az Alkotmánybíróság a Nemzeti Emlékezet Intézete javára döntött

KASSA. Az Alkotmánybíróság az úgynevezett Babiš-ügyben, tehát a kommunista rezsim idején Ján Babiš és az Állambiztonsági Szolgálat közötti együttmûködés ügyében, a mai napon a Nemzeti Emlékezet Intézete javára döntött.

Az alkotmánybíróság szerint a Legfelsõbb Bíróság (NS) és a Pozsonyi Kerületi Bíróság (KS) korábbi döntései során sérült a Nemzeti Emlékezet Intézetének (ÚPN) a bírósági védelemhez és a tisztességes eljáráshoz való joga.

Az ANO cseh politikai mozgalom vezetõje ugyanis korábban személyiségi jogok védelme címén feljelentést tett az ÚPN ellen. A pozsonyi járási és kerületi bíróságok úgy döntöttek, az intézmény Babišt jogtalanul tartotta nyilván az Állambiztonsági Szolgálat (ŠtB) ügynökeként. A döntés elleni fellebbezést a Legfelsõbb Bíróság elutasította, ezért az ÚPN alkotmánybírósághoz fordult.

Az Alkotmánybírósága a Legfelsõbb Bíróság és a Pozsonyi Kerületi Bíróság döntését hatályon kívül helyezte, majd további tárgyalás végett visszautalta az illetékes kerületi bíróságnak.

Az alkotmánybíróságon az ÚPN a bírósági védelemhez és a tisztességes eljáráshoz való jog hiányát kifogásolta az alkotmányra, az Alapvetõ Emberi Jogok Egyezményére és Az alapvetõ emberi jogok és szabadságjogok védelmérõl szóló megállapodásra hivatkozva. Az ÚPN szerint a Legfelsõbb Bíróság döntése törvényellenes volt, az eljárás pedig „számos különös és szokatlan körülmény” kísértében zajlott.

A döntést Orosz Ladislav elnöklete, valamint Ludmila Gajdošíková és Mészáros Lajos alkotmányjogászok részvétele mellett az Alkotmánybíróság II. szenátusa hozta meg. A döntés meghozatalánál Babiš nem volt jelen.

ÚPN: áttörõ az alkotmánybíróság döntése

A Nemzeti Emlékezet Intézete szerint „az alkotmánybíróság döntése gyakorlatilag áttörõ jelleggel bír, a bíróságoknak a volt Állambiztonsági Szolgálat alkalmazottaival vagy ügynökeivel kapcsolatos összes eddigi döntésére hatással van. Mégiscsak kiderül az igazság” – nyilatkozta az újságíróknak Ondrej Krajòák, az ÚPN igazgatótanácsának elnöke.

Az ÚPN jogi képviselõje, Pavol Poláèek szerint az alkotmánybíróság döntése több szempontból is áttörõ és széles társadalmi hatással bír. „Elsõsorban a Nemzeti Emlékezet Intézetét mentesíti az összes bírósági eljárástól, tehát az intézet ezután valamennyi idejét a munkájának szentelheti, efféle kellemetlen és nehéz bírósági ügyek már nem fogják terhelni”.

Mint mondta, ha bármelyik vitás ügy ismét visszakerül a pozsonyi bíróságkora, az köteles lesz a panaszt elutasítani. Babiš dönthet, él-e személyiségi panasszal esetleg egy másik intézménynél.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »