Babiš szerint “sajnálatos”, hogy Csehország felkerült a piros országok listájára

Babiš szerint “sajnálatos”, hogy Csehország felkerült a piros országok listájára

Nyitókép: TASR

Tegnap a Körképen is beszámoltunk róla, hogy a Központi Válságstáb döntése alapján Csehország péntektől felkerül a piros, azaz a kockázatos besorolású országok listájára.

Andrej Babiš cseh kormányfő néhány órával a válságstáb döntés után azt mondta, „sajnálatos“, ha Szlovákia szigorítani fogja a Csehországból történő hazautazást, hiszen – Babiš szerint – nincs ok a korlátozó intézkedések bevezetésére.

 „Az egymillió lakosra számított elhalálozást tekintve Szlovákia rendelkezik a legjobb eredményekkel Európában, Csehország pedig a harmadik“

– mondta Babiš, majd hozzátette: nem igazán érti a szlovák oldalon bevezetett óvintézkedéseket.

„Családok, diákok, vállalkozók élnek Csehországban. Ha egyszer áttekintést fogunk készíteni a COVID-ról, akkor az nemcsak arról fog szólni, hogy hány ember halt meg a járvány idején“

– jegyezte meg Babiš az új óvintézkedés gazdasági következményeire utalva.

Hírdetés

Babiš elmondása szerint a V4-es országok kormányfői a találkozóik során biztosították egymást arról, hogy nem vezetnek be egymás ellen gazdasági jellegű intézkedéseket.

Csehország felkerül a piros országok listájára. Ausztria és Magyarország egyelőre zöld marad

Igor Matovič kormányfő azonban azt állítja, hogy a megegyezés csak a határzárra vonatkozott, nem pedig a korlátozásokra.

 „Örülök neki, hogy sikerült elfogadnunk egy olyan rendelkezést, ami valahol a zöld és a piros országok között van“

– mondta hétfőn este Matovič.

A csehek megjegyezték, nem szerepel a terveik között, hogy a Szlovákiából érkező polgárok számára hasonló óvintézkedéseket vezessenek be.

„Nekünk nem az a célunk, hogy visszaadjuk más országoknak azokat az óvintézkedéseket, amelyeket ők vezetnek be a járványügyi adataik alapján“

– mondta Mariana Wernerová, a cseh külügyminiszter szóvivője.

SME/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »