Babiš szeretné felgyorsítani a cseh kormányalakítási tárgyalásokat

Babiš szeretné felgyorsítani a cseh kormányalakítási tárgyalásokat

Andrej Babiš ügyvezető cseh kormányfő szeretné, ha az általa vezetett ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD) a jövő hét végéig megállapodhatna az új kormány tárcáinak elosztásáról, esetleg már a koalíciós kormányról is.

“A kormánykoalíció programjában már megegyeztünk, nincs értelme tovább húzni a tárgyalásokat”

– jelentette ki Andrej Babis vasárnap délután, miután tájékoztatta Miloš Zeman államfőt a kormányalakítási tárgyalások menetéről.

Babiš szerint Zeman tudomásul vette, hogy az ANO felújította a kormánykoalíciós tárgyalásait a ČSSD-vel. Az államfő egy hete, miután a ČSSD a miniszteri posztok elosztása miatti viták következtében beszüntette tárgyalásait az ANO-val, azt javasolta Babišnak, hogy a következőkben a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalommal, valamint Cseh és Morvaország Kommunista Pártjával (KSCM) tárgyaljon az új kormányról. Az ANO vezetése azonban elutasította a szélsőségesnek tartott SPD-vel való tárgyalásokat, s a szociáldemokratákkal való tárgyalások felújítása mellett döntött.

A két fél tárgyalóküldöttsége hétfőn este találkozik. Jan Hamáček, a ČSSD elnöke közölte: meghallgatják az ANO javaslatát, s annak alapján döntenek a továbbiakról. Jövő pénteken ülésezik a ČSSD elnöksége, amely foglalkozni fog a témával. 

“Szeretnénk felgyorsítani a tárgyalásokat. A jövő péntekig szükség lenne valamiféle előzetes megállapodásra. Érdekünk, hogy mihamarabb világos megegyezés szülessen az új kormányról” – mondta újságíróknak Babiš. 
 

Andrej Babiš közölte, hogy a fontos minisztériumok közül a külügyi, valamint a munkaügyi és népjóléti tárcát ajánlotta fel az ANO a szociáldemokratáknak. Arra a kérdésre, hogy átengednék-e a ČSSD-nek a belügyi tárcát is, Babis nem válaszolt.

Az ANO és a ČSSD korábbi tárgyalásai éppen ezen a kérdésen buktak meg. A szociáldemokraták azért szeretnék megszerezni a belügyi tárcát, mert csak így látják biztosítottnak, hogy tárgyilagosan lesz kivizsgálva Andrej Babiš büntetőjogi ügye. Az ügyvezető miniszterelnököt az uniós támogatásokkal való visszaéléssel gyanúsítják, és a cseh rendőrség eljárást indított ellene. Babiš a vádakat elutasítja és politikai perről beszél.

A tavaly októberi cseh képviselőházi választást az ANO mozgalom nyerte meg. Az ANO-nak a 200 tagú parlamenti alsóházban azonban csak 78 mandátuma van, ezért egyedül nem képes olyan kormányt alakítani, amely bizalmat kapna a parlamentben. Andrej Babiš első kormánya januárban meg is bukott. Az új kormányalakítási elképzelés az, hogy az ANO koalícióra lépne a 15 mandátummal rendelkező szociáldemokratákkal. A kormánykoalíció úgy kaphatna bizalmat a parlamentben, hogy azt a szavazáskor a kommunisták kívülről megtámogatnák.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »