Babiš: Nem fogadtam volna el Zeman kormányalakítási megbízását

Babiš: Nem fogadtam volna el Zeman kormányalakítási megbízását

Andrej Babiš jelenlegi cseh kormányfő, az ANO párt elnöke pénteken kijelentette, hogy nem fogadta volna el a kormányalakítási megbízást Miloš Zeman államfőtő. Mint mondta, a választásokat követően hajlandó átadni a kormányzást az ötpárti koalíciónak és ellenzékbe vonulni.

Kedden Babiš még arról beszélt, hogy Zeman a múlt vasárnap még azt mondta, hogy ha eljön az ideje, őt fogja megbízni kormányalakítással, mint a legerősebb párt vezetőjét (nem pedig a legerősebb koalíció vezetőjét). A cseh kormányfő hozzátette, Zeman azt mondta neki, csak rajta áll, hogy elfogadj-e az ajánlatot, vagy sem.

Csütörtökön már kitért azok elől a kérdések elől, amely a kormányalakítási szándékára vonatkoztak.

Hírdetés

A nemrég zajlott cseh parlamenti választásokon Andrej Babiš pártja hajszállal a második lett, de a cseh törvények értelmében a legtöbb képviselői mandátumot szerezte meg. Ennek ellenére lényegében nincs sok esélye, hogy többségi támogatást szerezzen a törvényhozásban. A matematikai győztes jobbközép SPOLU és a Piráti/STAN pártkoalíciónak magabiztos többsége van 105 mandátummal.

Miloš Zeman jelenleg kórházban van, állapotáról nem sok információt közölnek a nyilvánossággal, így azt sem tudni, hogy képes-e egyáltalán megbízni bárkit is a kormányalakítással – ami annak ellenére lényeges kérdés, hogy csak egy formális lépésről van szó.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »