Babiš: ha a kormány nem kap bizalmat, lemond

Babiš: ha a kormány nem kap bizalmat, lemond

PRÁGA. Amennyiben a kisebbségi cseh kormány szerdán nem kap bizalmat a parlamenti alsóházban, január 17-én benyújtja lemondását – közölte Andrej Babiš miniszterelnök Prágában a parlamenti ülés délutáni szünetében újságírókkal.

Babiš azt mondta: nem zárja ki, hogy a második kísérletben koalíciós kormány is alakulhat, bár ő személyesen a politikailag egyszínű kabinetet részesítené előnyben.   

"Jobb egy kisebbségi kormány mások támogatásával, de ha ez nem fog menni, akkor másoknak is felajánljuk a kormányban való részvételt" – mondta Babiš újságíróknak. Leszögezte: készen állnak a koalíciós kormányzásra is, minden a helyzet további alakulásától függ.   

Zeman újra Babišnak adna kormányalakítási megbízatást, de feltétellel

Hírdetés

Miloš Zeman államfő már jelezte, hogy a mostani kudarc esetén a második körben szintén Babišt bízza meg kormányalakítással, bár bizonyos feltétellel.   

"Azzal számolok, hogy Andrej Babiš rendszeresen tájékoztatni fog tárgyalásai állásáról. Abban a pillanatban, amikor azt mondja, hogy megvan a legkevesebb 101 biztos támogató, akkor miniszterelnökké nevezem ki" – jelentette ki az államfő a képviselőházban megtartott rövid sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva. Kijelentését nem pontosította.   

Babiš kifejtette: elsőként a Cseh Szociáldemokrata Párttal (ČSSD) kíván tárgyalni az új kormányról, mert az már kifejezte tárgyalási hajlandóságát. Ugyancsak tervben van egy találkozó a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalommal. Tomio Okamura, az SPD elnöke ismételten jelezte, hogy szívesen részt venne a kormánykoalícióban, de ezt Babišék egyelőre elutasítják. A többi párt ebben a témában még nem nyilatkozott.   

A kétszáz fős parlamenti alsóházban a tavaly októberi parlamenti választás győztesének, a Babiš vezette ANO mozgalomnak csak 78 képviselője van, ami nem elég a kormányprogram elfogadásához. A további nyolc parlamenti párt előre jelezte, hogy nem szavaz bizalmat a kisebbségi kormánynak.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »