Babcsenko-ügy: a főügyészség indoklása szerint további gyilkosságok megakadályozásáért rendezték meg az újságíró halálát

Számos orosz ellenzéki tervezett megölésének megakadályozása érdekében kellett megrendezni Arkagyij Babcsenko, Kijevben élő orosz újságíró halálát – indokolta a különleges művelet szükségességét csütörtökön az ukrán főügyészség.

Larisza Szarhan, a hivatal szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak nyilatkozva kifejtette, hogy az az ukrán férfi, akit Babcsenko megölésének megszervezésével, vagyis a bérgyilkos felbérelésével bíztak meg az orosz titkosszolgálatok, említést tett egy bizonyos listáról, amelyen az újságírón kívül még harminc orosz ellenzéki neve szerepel, akiket likvidáltatni akarnak Ukrajna területén. Ahhoz viszont, hogy az ukrán hatóságok megtudják, kiket akarnak még megöletni, szükség volt az újságíró meggyilkolásának megrendezésére. A szóvivő szavai szerint a műveletnek köszönhetően sikerült a listát megszerezniük.

Jurij Lucenko főügyész még hozzáfűzte, azt volt a cél, hogy még több információt szerezzenek meg arról a bizonyos listáról, amikor a hatóságokkal együttműködő “bérgyilkos” az újságíró “megölése” után találkozik megbízójával és átveszi tőle az elvégzett “munka” után beígért második részletet. 

Előző nap Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője azon a kijevi sajtótájékoztatón, amelyen felfedett néhány részletet a különleges műveletről, elmondta, hogy az újságíró megölésének megszervezésével megbízott, H-betűvel kezdődő családnevű ukrán férfi 40 ezer dollárt kapott az orosz titkosszolgálatoktól. Ebből tíz ezret tartott meg magának, a maradékból 15 ezret előlegként átadott az általa felbérelt férfinak – aki viszont az SZBU-val működött együtt -, a többit a “gyilkosság” végrehajtása után adta át. Hricak elmondta szerdán azt is, hogy ki kellett várniuk, míg a merénylet ukrán szervezője továbbadja az újságíró halálhírét az ő megbízójának, csak ezután vették őt őrizetbe. 

Hírdetés

A főügyész csütörtökön az Ukrajinszka Pravdának kiemelte, hogy a gyilkosság megrendezésének köszönhetően sikerült elegendő bizonyítékot összegyűjteni, ami alátámasztja, hogy az orosz titkosszolgálatok rendelték meg a merényletet, és még egyéb más terrorcselekmények terveire is fény derült.

Maga Babcsenko is védelmébe vette az ukrán hatóságokat a halálának megrendezéséért ért bírálatokkal szemben. Facebook-bejegyzésében azt írta: sokan azt gondolják, hogy az SZBU különleges alakulatának, az Alfának, az állami biztonsági szolgálat osztályvezetőinek és végső soron az ukrán államfőnek nincs is semmi dolga. Unalmukban kitalálták, hogy “kenjük össze Babcsenko hátát vérrel(..), vigyük el a hullaházba,(…) majd mind jót röhögünk rajta!” – ironizált az újságíró. 

Kedd este arról jelentek meg hírek, hogy a 41 éves orosz állampolgárságú, Vlagyimir Putyin orosz elnököt ádázul bíráló újságírót, Arkagyij Babcsenkót, a krími tatár ATR televízió műsorvezetőjét kijevi lakásának bejárata előtt meggyilkolták, a hátába leadott három lövéssel. Az újságíró kórházba szállítás közben belehalt sérüléseibe.   

Szerda délután derült csak ki, hogy az újságíró életben van. Vaszil Hricak, az SZBU vezetője Kijevben sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen közölte, hogy az ukrán biztonsági szolgálat rendezte meg Babcsenko halálát, majd az újságíró is megjelent a tájékoztatón a bejelentéstől megdöbbent, a hírt viszont örömmel fogadó kollégái előtt.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »