Baán László a Holdról jött?

Baán László a Holdról jött?

Zöld liget címmel fórumsorozatot indítanak azért, hogy mindenki elmondhassa a véleményét a Városliget rehabilitációjával és a tervezett fejlesztések kialakításával kapcsolatban. A Ligetvédők szerint Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa a Holdról jött, hiszen a civil szervezet is azért jött létre, mert korábban nem hallgatták meg a tiltakozókat. A héten zenészek, közírók is felszólaltak a Városliget átépítése elleni tüntetésen.

Márciusban szállták meg a Ligetvédők a volt Hungexpo területét, hogy megakadályozzák a Magyar Zene Háza felépítését. A Városligetbe tervezett múzeumi negyed miatt ugyanis ki kell vágni a fák egy részét.

A rendőrök szerdán léptek fel a civilekkel szemben, miután a a Városliget Zrt. birtokvédelmi eljárást indított.

„Ugyanaz zajlik a kenderrel kapcsolatban is, mint a fákkal: a döntéshozók, a politikai, gazdasági elit tagjai azt gondolják, azt a jogot vindikálják maguknak törvénytelenül, a legalapvetőbb emberi jogok figyelmen kívül hagyásával, hogy ők a természetet és az embert az ember természetes életmódjából szétválaszthatják” – mondta Komáromy Gergely ligetvédő.

Zugló PM-es polgármestere is megjelent a helyszínen, aki korábban megvétózta a képviselő-testület Liget-projektet támogató döntését.

„Csak az erő számít, és az erővel szemben csak az erő van, úgyhogy ha most a Fidesz-pártközpontban ülnék, és nézegetném ezeket a képeket, meg nézegetném a közvélemény-kutatási eredményeket, akkor nagyon gyorsan eldobnám a projektet” – fogalmazott Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere.

A ligetvédőket hiába távolították el, a tüntetők útját állták a kivitelező munkagépét szállító kamionnak.

„Ha itt lenne legalább tízezer budapesti, aki védené a saját ligetét, akkor ezek mind elkotródnának, és villámgyorsan megváltoztatnák a terveket. Hol vagytok, pestiek? Hol vagytok, magyarok? Hol vagytok, nagyszájúak? Miért nem vagytok itt?” – tette fel a kérdést Mécs Imre egykori országgyűlési képviselő.

Szerdán délután újabb tüntetés szerveződött a reggel kiürített volt Hungexpo területe elé. Az eseményen 500-an gyűltek össze, köztük politikusok és ismert közéleti személyiségek.

„A kancelláriaminiszter levelében érdekes módon hivatkozik arra, hogy lám, például mit művelt a Kádár-korszak a Városligettel, azt értettem meg, hogy ő mégiscsak öntudatlanul is ehhez a vonulathoz csatlakozik, a lenini úton halad tovább, amikor a Városligetet ellátja, kijelöli, hiszen most ők vannak hatalmon. Kijelöli a liget új funkcióját, amely múzeumi negyed vagy Disneyland lesz, és akkor az úgy lesz” – így Lányi András filmrendező.

A Liget Budapest projekt miniszteri biztosa politikai hisztériakeltést sejt a háttérben, szerinte szakmai érvékkel nehezen támasztható alá a tiltakozáshullám.

„Az ott lévő faállomány 98 százalékának semmi köze a projekthez. Sokkal több új rózsakert nyílik. Sokkal több pihenőfelület lesz, ezek fel lesznek újítva, tehát a ligetnek a zöld felületi értéke is nőni fog” – sorolta Baán László miniszteri biztos.

A kormány legkésőbb 2019-re ígéri a Városliget átépítésének befejezését, ám egyelőre sem az építkezés, sem a zöld felületek megújítása nem kezdődött el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »