Azték templomot találtak a spanyol hódítók temploma alatt

Azték templomot találtak a spanyol hódítók temploma alatt

Azték templom maradványaira bukkantak mexikói régészek egy spanyol hódítás korában épült templom romjai alatt, amikor a hódítókkal érkező első katolikus papok egyikének padlóba süllyesztett síremlékét vizsgálták.

A felfedezés alátámasztja azt a feltételezést, hogy a 16. századi spanyol hódítók az azték főváros templomai fölé emelték saját templomaikat megérkezésük első éveiben. A régészek az első mexikóvárosi katedrális helyszínén kutattak, amelyet később, 1620-ban egy alig másfél kilométerrel arrébb épített új katedrális váltott fel.

A régi katedrális padlójába süllyesztett, két méter hosszú síremléket vizsgálva fedezték fel, hogy a templom padlója egy egykori azték templomhoz tartozott, az őslakók templomának padlószintjére építették rá a katolikus templomot. A spanyolok csupán egy vékony mészréteggel fedték be az eredeti padozatot.

“A spanyolok, Hernan Cortez és követői felhasználták a hódítás előtti struktúrákat, templomokat, alapozásokat, padlókat. Még a falakat is megtartották, egyszerre nem tudtak mindent lerombolni” – fejtette ki Raul Barrera, a mexikói antropológiai és történelmi intézet tudósa.

A katolikus pap nevét – Miguel de Palomares – a padlóba süllyesztett kő síremlékébe faragva találták meg. A síremlék feltárása a következő hetekben folytatódik, a régészek remélik, hogy megtalálják a pap maradványait, mikor fölemelik a sírboltot takaró kőlapot. De Palomares 1542-ben hunyt el, tekintélyes egyházi méltóság volt, az oltár közelében temették el.

Halála után harminc évvel a katedrális már túl kicsinek bizonyult, a közelében kezdték el építeni az új katedrálist 1573-ban, amely 1620-ra lett kész. Ekkor a régi templomot lerombolták, és feledésbe is merült az idők során.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »