Azt már most tudni lehet, hogy a legtöbb munkásnak alig lesz esélye 13. és 14. fizetésre

Azt már most tudni lehet, hogy a legtöbb munkásnak alig lesz esélye 13. és 14. fizetésre

Az elmúlt időszakban hatalmas felhajtást csapott az SNS a 13. és 14. bérek körül. A pártnak ez volt az egyik legfontosabb témája, amivel a Smer szociális csomagjával igyekezett felvenni a versenyt. Ma nyilvánosságra hozták az erről szóló törvényjavaslatot is, amelyből azonban kitűnik, hogy a cégek nem nagyon fognak élni a lehetőséggel. Mert hogy ennyi marad. Lehetőség.

Jozef Mihál, ellenzéki parlamenti képviselő úgy becsüli az alkalmazottak 1-2 százaléka találkozhat majd a 13.  és 14. bérrel. Ugyanis a törvény azt írja elő, hogy csak akkor érvényes ezekre a fizetésekre a járulékmentesség, ha a munkáltató a munkás átlagos bérének nagyságában ítéli oda a soron kívüli fizetést. És ez csak az egyik feltétel

fogalmazott Mihál.

A törvény májustól lenne hatályos – ahogy a Smer túlóra és éjszakai műszakra vonatkozó bérkiegészítés-emelése is – de nem lenne kötelező, ahogy azt az első felvetésnél a szlovák nemzetiek beharangozták. Mivel nem kötelező, a cégek számára az ösztönző erő az lett volna, hogy a júniusban és decemberben fizetett 13. és 14. fizetés járulékmentességet kap.

Hírdetés

Csakhogy kizárólag abban az esetben nem kell járulékot fizetniük, ha a munkás normál bérének átlagát fizetik ki. Ha annál alacsonyabban adnak, már nem. Egy másik feltétel a törvényben azonban kimondja, hogy járulékmentesség, csak 500 euróig jár. Vagyis csak azok a munkások esélyesek plusz két havi fizetésre, akik átlagban 500 eurónál kevesebbet keresnek, és legalább két éve ugyanannál a cégnél dolgozik.

A járulékmentesség is csak részleteiben jár: idén csak az egészségügyi járulékot engedik el, jövőre már a jövedelemadó-részt is, 2020-ban pedig már a legnagyobb tételt jelentő társadalombiztosítási járulékot is. Tehát két évet várni kell, hogy az ösztönzőintézkedések tényleg kifejtik hatásukat.

DenníkN.sk

Nyitókép: cas.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »