„Azt hiszik, abba a jacuzziba születtél”

„Azt hiszik, abba a jacuzziba születtél”

Kasza Tibor belülről fotózza az autóját, nehogy sérüljön a nép gyermeke-imázs, Rubint Réka pedig hajnali ötkor kezdi a Facebook-műszakot – kemény és tudatos meló ez. Más a helyzet a tiniknél: többen egyszerűen úgy váltak százezrek kedvenceivé, hogy anonim kérdésekre válaszoltak az interneten. Bármire.

Nagy biztonsággal jelenthetjük ki: kevés szürreálisabb beszélgetés akadt a 2016-os siófoki Media Hungary konferencián Rubint Réka és Kasza Tibor eszmecseréjénél. A Ripost-főszerkesztő Ómolnár Miklós moderálta diskurzus papíron az érzelmek színpadi megjelenítéséről szólt, de a résztvevőket ismerve tartottunk attól: maximum a színpad lesz valós, az érzelmek kevésbé. Szerencsére csalódtunk, a felek kiváló paródiai érzékkel mutatták meg magukat és mindazt, ami a celeblét esszenciája lehet 2016 Magyarországán.

Szabad a reklám

– Amit Réka a közösségi oldalán művel, az az egészséges életmódhoz kötődik, de te voltaképp mit is csinálsz? – szegezte neki a kérdést a Story magazin szerkesztőségének ex-ura Kasza Tibornak. A válasz: „ugyanazt, amit Réka, csak rosszabb a genetikám”.

Persze a fitneszedzéseket tartó Schobertnét és a Crystal egykori frontemberét első ránézésre nem sok minden köti össze. Akad azonban közös pontja is életüknek: mindketten pénzt keresnek a Facebookon, mert sokan követik őket. És mindkettejüknek meg kell küzdeniük azzal is, hogy mindenféle utálatos trollok kommentelnek az oldalukra.

Kasza Tibor, Rubint Réka és Ómolnár Miklós Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

Kasza többször is kifejtette, óriási káosz van a fejekben Facebook-marketing ügyében, sokak számára nem tiszta, honnan lesz abból a celebeknek pénze, hogy habos kávékat posztolnak reggel, délután pedig a rajongókkal közös képeket teszik ki. A kulcs Forgács Mariann (Be Social) szerint a márkázott tartalom. Szerdai előadásában a szakértő arról beszélt: a nagy és aktív követői bázissal bíró hírességek hatékonyan tudják promózni a hirdetők termékeit. Az április elsején debütált új Facebook-reklámforma pedig egyenesen a Branded Content nevet kapta, mellyel már egyértelműen jelezni lehet, hogy a követők tulajdonképpen éppen reklámot látnak. Persze szabályok vannak: vízjelek, pre-roll hirdetések nem használhatóak, ahogy a borító- és profilkép sem tartalmazhat harmadik féltől származó terméket. Amerikában már nagyon is tudatosan használják mindezt: Dwayne Johnson pankrátor-színész-fitneszlegenda segítségével hamar elmennek a pólók, táskák, a Kardashian celebtestvérek pedig külön alkalmazást is létrehoztak a marketinghez.

A szponzorált tartalom eddig hivatalosan tilos volt, hogy elkerüljék a felhasználók megtévesztését, de kibúvókat mindig lehetett találni. Könnyű volt úgy egy-egy márkás cipőt, kávét, ruhadarabot elhelyezni, hogy abból ne legyen semmiféle probléma. Az új irányelvek szerint azonban már lehetséges az ellenőrzött oldalak számára harmadik fél reklámozása, a Branded Content taggel pedig az ügyfél is követheti a poszt hatékonyságát.

A legnagyobbaknak is megéri

Kasza szerint tavaly ő lett a legközösségimédiásabb celeb, díjazták is ezért, így közben meg tudott állapodni a Telekommal is. Persze nem Kasza Tibort támogatják, a felületért fizetnek – méltatta 667 ezer követőt felmutató oldalát a zenész. Rubint Rékának nagy stratégiai partnerei a The Body Shop, a BMW, a Triumph, de új jelentkezőkből sincs hiány. Kasza a szelet dinnyét és pohár Bacardit ábrázoló képtől mostanra a magazinos kontentig jutott, sőt önálló tartalomgyártásra is venne fel embert. Igaz – ahogy elmondta –, nem könnyű vele üzletelni. Három hónap és bizonyos értékhatár alatt nem „molyol” senkivel, azzal pedig nem is érdemes megkeresni: üljenek le kávézni, mert felmerült egy jó ötlet. A celeb online élete ugyanakkor nem egyszerű: rengeteg trollal kell megküzdenie, miközben ő azért csinálta az oldalát, hogy a béke szigete legyen, és hogy az emberek odajárjanak rajongani. Elmondta: ez rendkívül jól esik neki, a beszólásokat viszont keményen szűri. Sőt hosszú listát állított össze arról, milyen szavakat nem lehet egyáltalán leírni. Nem azért, „mert olyan nagy Gestapo vagyok”, hanem hogy jó legyen odajárni – szögezte le. A meg nem tűrt szavak közt van például a reklám és a kitiltás – utóbbi azért, hogy senki ne panaszkodjon barátja elzavarása miatt. Kasza napi tíz órában dolgozik ezen – valóban nem lehet könnyű.

Fotó: Rubint Réka Facebook-oldala

Rubint Réka mindenkit megnyugtatott, ő külön embert tart trolltalanításra, de még így sem egyszerű: volt, aki már azért nem járt az órájára, mert kipécézték őt a netre felrakott képek miatt. Az edző reggel ötkor kezdi a napot, posztol egy habos kávét és egy Update kekszet, aztán nincs megállás tizenegyig. A Facebookban nagy fantáziát lát, de a Twitterben még nem. Mostanában rákapott arra, hogy Youtube-ra tölti fel a videókat, és ezeket teszi ki aztán a Facebookra is. A Snapchathez már kicsit öregnek érzi magát.

A zenész eközben kénytelen megküzdeni azzal, hogy jacuzzival és menő autóval nem fogják a nép egyszerű gyermekének gondolni, miközben ő tényleg szegény volt. („Sokan azt hiszik, abba a jacuzziba születtél bele” – panaszolta Rubint.) Kasza Tibor ezért cselezni próbál: hetek óta belülről fényképezi az autóját, így készítve fel a követőit arra, hogy neki már egy ilyenje is van. A rajongókkal nem könnyű: ha például szakítanának a barátnőjével, már nem is attól tartana, mit kezdene magával, hanem hogy mit fognak szólni a lájkolói, akikkel már úgy megszerettette őt az utóbbi hónapokban.

De ki az a Pintér Natália?

De a fiatalabbak is feljövőben vannak: az ask.fm sztárjai a Facebookon is sikerrel építenek ki több tízezres követőbázist. Előbbi oldalon akár anonim módon is lehet kérdezni bárkitől, az itt jelen lévő a legostobább kérdésre is bepötyög valami választ, ez pedig hat. A tizenéves fiúkért úgy rajonganak a hasonló korú lányok, mint régebben a Bravo olvasói a tinipopzenekarokért. (Van, aki ezt ki is használja, Szabyest például már zenei babérokra is tör.) A 444 összeszedte azokat, akik a Facebookon is hódítanak, közülük pedig kétségkívül kiemelkedik Pintér Natália a maga 147 ezer követőjével. Hogy mit csinál, rejtély, a 444 is annyival intézte el tevékenységét, hogy tud pózolni. Különös ismertetőjegye még, hogy tavaly „elásta a csatabárdot” a szintén ki tudja miért sztárrá lett Dósa Fannival. Jól menő Facebook-oldala viszont másoknak is érték: hirdette például a Tube Shop Trónok Harca-pólóit és a Future Board Hungary termékét, annál cselesebb pedig már nincs is, amikor Adidas-pólóban pózol Zara nevű kutyájával. Kerestük Pintér Natáliát is azzal kapcsolatban, miként lehet idáig eljutni, kérdéseinkre azonban egyelőre nem válaszolt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »