Azt hiszi, vége a kajakos doppingügynek? Téved!

A riói olimpiára utazó férfi kajakos csapatból kizárt Horváth Bence jogi képviselője szerint ügyfele doppingmintájának eredménye negatívként szerepel a nemzetközi doppingvizsgálati eredményeket nyilvántartó rendszer online felületén. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője erre úgy reagált: a vizsgálat még nem zárult le, ez csak egy részeredmény.

A TELJES MAGYAR PROGRAM RIÓBAN

Mohácsy Lénárd ügyvéd az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta, hogy a Horváth Bencétől 2016. július 22-én reggel levett vérminta vizsgálati eredményét szóban többször, és írásban is kérték a Magyar Antidopping Csoporttól (MACS), de azt a választ kapták, hogy az ügyben válaszolni jogosultak Rióban vannak, és a megkeresésnek jelenleg nem tudnak érdemben eleget tenni.

„Ez az a vérminta, amit az osztrák labor további megerősítő vizsgálat elvégzése érdekében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) központjába küldött” – írta Mohácsy Lénárd.

„Közben a vizsgálat alá vont vérminta vonatkozásában a nemzetközi doppingvizsgálati eredményeket nyilvántartó rendszer online felületén, az inkriminált vérmintát illetően megváltozott az eddig bejegyzett eredmény, ugyanis 2016. augusztus 10. napjától a felületen a vizsgálat eredményeként az olvasható, hogy negatív” – áll a közleményben.

Majd az olimpia után

Az ügyvéd szerint a MACS-tól azt a választ kapták, hogy csak az olimpiát követően áll módjukban a részletes írásbeli válasz megküldése.

„Amennyiben a fenti vérvizsgálat végleges eredménye negatív lesz, akkor megállapítható, hogy ügyfelem doppingvétséget nem követett el, és annak tisztázása, hogy esetlegesen a rá vonatkozó etikai vagy fegyelmi szabályokat megszegte-e, és ezzel fegyelmi vétséget követett el, a fegyelmi eljárás feladata lesz, bár álláspontom szerint az eddig rendelkezésre álló bizonyítékok a fenti vizsgálati eredménnyel együtt jelenleg ezt minden kétséget kizáróan nem támasztják alá” – írta a kajakos jogi képviselője.

Negatív? Nem!

Pénteken a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és a MACS is cáfolta azokat a sajtóban megjelent állításokat, amelyek szerint negatív lett a riói olimpiai csapatból kizárt két férfi kajakos doppingmintája.

Az MKKSZ elnöksége augusztus elsejei ülésén az ötkarikás játékokra kijelölt férfi kajakosok névsorát megváltoztatta, mert a MACS jelzése szerint közülük ketten atipikus doppingmintát adtak le.

„Ezt az állásfoglalást az újabb vizsgálatok megerősítették, miután az egyik versenyző mintáját a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) referencialaboratóriuma is atipikusnak és erősen kockázatosnak minősítette” – hangsúlyozta pénteken az MKKSZ.

A két sportoló több atipikus mintát produkált, ez a MACS írásbeli – és Tiszeker Ágnes MACS-vezető által szóban is megerősített – állásfoglalása szerint azt jelenti, hogy a mintavétel idején tiltott szer volt a szervezetükben – közölte az MKKSZ.

Bár a két versenyző jogilag nem követett el doppingvétséget, de szervezetükben megállapíthatóan szintetikus növekedési hormont találtak – ezt erősítette meg az újabb vizsgálat is – ezért fegyelmi eljárás indult ellenük, és az elnökség döntése értelmében kikerültek az olimpiai csapatból. A két kajakos ellen a MACS nem indított eljárást.

„Doppingeset egyelőre nincs, ezért eljárást sem indítottunk, de ami eddig atipikus volt, az nem változott át hirtelen negatívra, az továbbra is atipikus” – nyilatkozott pénteken az MTI-nek Tiszeker Ágnes, aki megerősítette, hogy az újabb elemzés „erősen kockázatosnak” minősítette az egyik versenyző mintáját.

Mit tudnak Horváthék és mit nem?

A MACS vezetője hétfőn, Rio de Janeiróból azt mondta az MTI-nek, hogy a vizsgálat még folyik, amit Horváth Bencéék az online felületen, az úgynevezett ADAMS-en látnak, az csak egy részeredmény, amelyhez tartozik egy több oldalas szakvélemény is a WADA álláspontjával.

„Egy folyamat közepén tartunk, nincs még végleges eredmény, ezt az ügyvéd úrnak is elmondtam ma délelőtt. Nem tartom fairnek a mostani lépést, hiszen a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és a MACS teljes vezetősége is Rióban tartózkodik, és nem tud reagálni. Ahogy délelőtt is elmondtam, amint a MACS befejezi olimpiai tevékenységét, részletes tájékoztatást ad” – fogalmazott Tiszeker Ágnes, hozzátéve, hogy Horváth Bence nincs eltiltva, és versenyzési joga sincs felfüggesztve.

Az ügy nyomán Horváth és Szomolányi Máté került ki az utazók közül, a helyükre Molnár Pétert és Tótka Sándort nevezte Magyarország.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »