Ázsiából érkeznek fontos adatok a héten

Friss GDP-adat jön a héten Kínából, lassulás bekövetkezhet, összeomlást azonban nem várnak az elemzők. Japánban emelkednek az árak, de a jegybank monetáris politikája laza maradhat.

Holnap látnak napvilágot a kínai gazdaság alakulásáról szóló első negyedéves adatok. „A korábbi gyakorlatnak megfelelően ezúttal is Kínából láthatunk először GDP-adatot, a 2018 első negyedévi dinamika éves összevetésben 6,8 százalékos, negyedéves dinamikában 1,5 százalékos lehetett a Reuters konszenzusa szerint” – mondja Dunai Gábor, az OTP Bank makrogazdasági elemzője. Ezzel két éve gyakorlatilag változatlan lenne az éves dinamika, s bár a negyedévek között az utóbbi két esztendőben az első negyedévben viszonylag erős lassulás volt, ez idén mérsékeltebb lehet, köszönhetően a sokkal kedvezőbb exportteljesítménynek. Emiatt a 6,8 százalékos év/év konszenzushoz kapcsolódó kockázatok talán inkább felfelé mutatnak – mondta a szakember.

Szektorszinten az infrastrukturális beruházások és az ipari termelés növekedési ütemének lassulása egy ideje megállni látszik, a kiskereskedelmi forgalom növekedése azonban tovább lassul, 2018-ban már 10 százalék alatti év/év adatokkal szembesült a piac – dacára a történelmi csúcs közelébe javuló fogyasztói bizalomnak. Az ingatlanok áremelkedési üteme mérséklődött 2016 vége óta, a javuló külkereskedelmi teljesítmény pedig a devizaárfolyamban is tetten érhető. A jüan 2016 decembere óta a korábbi mélypont közelébe erősödött vissza a dollárral szemben. Ugyanakkor a hitelkihelyezés üteme, ha minimálisan is, de tovább gyorsult az elmúlt negyedévekben.

– fűzte hozzá Dunai Gábor.

Pénteken teszik közzé a friss japán inflációs adatokat. A piac 1,3 százalékos áremelkedést vár, egy hónapja 1,5 százalékos volt az infláció.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »