Ázsia-Európa találkozó a kambodzsai Phnompenben

Gebauer Szabolcs, az MTI tudósítója jelenti: Megkezdődött az 13. Ázsia-Európa találkozó a kambodzsai Phnompenben, a kétnapos ülés középpontjában a két térség közötti kereskedelem és beruházás fellendítése mellett a fenntartható fejlődés, az éghajlatváltozás okozta kihívások témaköre, a koronavírus-járvány utáni helyreállítás, valamint a multilateralizmus megerősítése áll a közös növekedés érdekében.

Hírdetés

Hun Szen, Kambodzsa miniszterelnöke a videokonferencia keretében rendezett csúcstalálkozó megnyitóján elmondta: az európai és ázsiai országok állam-, illetve kormányfőinek részvételével zajló találkozón a vezetők arra törekszenek, hogy a két térség között elmélyüljön a párbeszéd és az együttműködés.
   
Áttekintik az Ázsia és Európa stratégiai összekapcsolásának lehetőségeit, hogy fenntartható, átfogó, szabályokon alapuló módon serkenthesse a beruházásokat és a kereskedelmet – közölte a kambodzsai kormányfő.
   
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki Brüsszelből kapcsolódott találkozóhoz, nyitóbeszédében mindenek előtt kiemelte: az elkövetkező években a két régió közötti partnerség fontosabb lesz, mint korábban a koronavírus-járványból történő kilábaláshoz.
   
“Együtt kell újjáépítenünk egy fenntarthatóbb és igazságosabb világot, és meg kell erősítenünk a multilateralizmust, mert Ázsia és Európa szorosan összekapcsolódik. Együtt jelentős súlyunk van a világban” – fogalmazott.
   
Beszélt a két térség kereskedelmi kapcsolatainak fontosságáról, kiemelve, hogy az Európa és Ázsia közötti kereskedelem virágzóbb, mint a világ bármely más régiói között. Együtt a világkereskedelem 55 százalékát, a világ népességének 60 százalékát, és a globális bruttó hazai termék 65 százalékát képviselik – közölte.
   
Végezetül hangoztatta: a csúcstalálkozó alkalom arra, hogy a partnerek megerősítsék együttműködésüket a régiók jóléte és biztonsága szempontjából fontos kérdésekben. Ki kell állniuk a szabályokon alapuló rend mellett, és törekedniük kell a geopolitikai megosztottságon túlmutató együttműködésre – tette hozzá az uniós bizottság elnöke.
   
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szintén Brüsszelben elmondott beszédében azt emelte ki, hogy az Európai Unió fontosnak tartja a partnerek közötti együttműködést, hogy a járvány utáni újjáépítés zöldebb, digitálisabb, fenntarthatóbb és befogadóbb módon történjen. Európa kiterjesztené együttműködését az éghajlat és a biológiai sokféleség védelmében, és felgyorsítaná a kibocsátás-csökkentésre, az ellenállóképesség fokozására, a beruházások növelésére irányuló közös erőfeszítéseket.
   
Az Európai Unió valamennyi fellépésének alappillére továbbra is az egyetemes demokratikus jogok és az alapvető szabadságok iránti elkötelezettség, valamint hisz a nyílt és szabályokon alapuló nemzetközi rendben – tette hozzá az uniós tanács elnöke.
   
Az Ázsia-Európa találkozó (ASEM) az Európa és Ázsia közötti párbeszéd és együttműködés fórumaként jött létre 1996-ban. Célja a két kontinens közötti kapcsolatok erősítése. Az ASEM 53 partnere között van az Európai Unió, 30 európai ország – 27 EU-tagállam, köztük Magyarország, valamint Norvégia, Svájc és az Egyesült Királyság -, 21 ázsiai ország, valamint a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) Titkársága.
   
A kétévente rendezett ASEM-csúcstalálkozó célja a partnerség prioritásainak meghatározása. Ezeknek a csúcstalálkozóknak Ázsia, illetve Európa felváltva ad otthont. A csúcstalálkozót 2020-ban rendezték volna, de a koronavírus-világjárvány miatt el kellett halasztani.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »