Azonosan bánna a menekültekkel az Európai Bizottság

Azonosan bánna a menekültekkel az Európai Bizottság

Azonosan bánna a menekültekkel az Európai Bizottság, Brüsszel azt javasolja a tagállamoknak, hogy tegyék egységessé a menekültügyi eljárást. A menedékkérők jogai és kötelezettségei azonosak lennének, ahogy azonos védelem illetné meg őket valamennyi tagállamban. Együtt kellene működniük a hatóságokkal, és őrizetbe lehetne venni őket, ha szökni próbálnának a kijelölt tartózkodási helyükről. A magyar kormány álláspontja szerint Brüsszel tovább erőlteti a kényszerbetelepítést. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt mondta, hogy az éves betelepítési terv is része a javaslatnak.

„Reformjaink biztosítják majd azt, hogy akárhová is érkeznek majd a menedékkérők, mindenhol ugyanolyan méltányos befogadási körülményekben részesülhessenek a lakhatás szempontjából annak érdekében, hogy gyorsabban integrálódni tudjanak a munkaerőpiacon, a gyermekek számára biztosított oktatás terén és az egészségügy szempontjából. Így Európa migrációs politikája fenntarthatóvá fog válni” – mondta Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs biztosa.

A migrációs biztos kijelentette, hogy különutas megoldásoknak nincs helyük.

„Az áthelyezés áthelyezést jelent, nem mondhatjuk azt, hogy egy nő csak félig terhes, vagy elfogadjuk, hogy az vagy nem. Mi az, hogy rugalmas szolidaritás? A szolidaritás nagyon világos, ez az egyik fő alapelv, amelyen az Európai Unió áll és ez nagyon világosan le van fektetve a szerződésekben” – így Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs biztosa.

Ha a brüsszeli javaslatból jogszabály lesz, az hatályon kívül helyezi a magyar szabályozást is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »