Azbeszt került a levegőbe? – a beruházó cáfol

Rákkeltő azbeszt kerülhetett a levegőbe az egykori Hungexpo-épületek bontásakor a Ligetvédők szerint. A beruházó cég cáfol, szerintük már a bontás megkezdése előtt tudtak a mérgező anyagról, és a munkálatokat szakszerűen végzik. Azt viszont még nem tudni, hogy a napokban miért pusztultak el a kacsák a Városligeti-tóban. A szakemberek méregre gyanakodnak.

Öt méter magas farostlemez palánkkal kerítették körbe a Városligetben a Hungexpo bontás alatt álló épületeit. Sehol sem lehet belátni a munkaterületre, amelyet kívül a Ligetvédők sátortábora vesz körül.

„Itt akkora por volt, hogy szinte látni sem lehetett. Mi szóltunk itt a járókelőknek, hogy valószínűleg azbeszt is lehet az épületben. Én ezt nem ismerem föl, de amikor bent voltunk, ezt többen látni vélték. Le is zártunk ilyen helyiségeket, ahol emberek felfedezték, hogy ilyen azbeszt lehet. Úgy tudom, hogy az ingatlanfejlesztő zrt. semmi óvintézkedést nem tett ez ügyben” – mondta egy ligetvédő, Kiripoloszky Csongor.

Ezek a felvételek tavasszal készültek, itt még láthatók azok az épületek, amelyeket most kezdtek el bontani, hogy a helyükön felépítsék a Magyar Zene Házát. Az azbeszt veszélyes rákkeltő anyag, viszont könnyű megmunkálni, tűzálló, hő- és hangszigetelésre is használható, ezért használták régen sok helyen.

„Ha leveszik, akkor lehetőleg olyanok vegyék le, akik előtte külön képzést kaptak, vagy szakvállalat. Akkor is kell használni a védőfelszerelést, ha a közbülső tárolást kétrétegű polietilén zsákba lezárva végzik, amit föl is kell címkézni, hogy ez egy veszélyes azbesztanyag, ennek megvannak a maga szabályai” – mondta Beliczay Erzsébet építészmérnök.

Senki sem volt veszélyben, mert a bontás megkezdésekor tudták, hogy van azbeszt az épületekben, a munkálatokat pedig azért állították le, mert nem várt területeken is a veszélyes anyagra bukkantak – ezt már a Városliget Zrt. műszaki igazgatója mondta.

„Számítottunk rá az elejétől fogva egy 1974 óta üresen álló épületben, hogy lesz azbeszt. Elkészítettük a bontási terveket, ezek jelezték, hogy van az épületben azbeszt, február 22-én már bejelentette a kormányhivatal illetékes osztályának a kivitelező, hogy itt azbeszt elszállítására lesz szükség, erre speciális technológiát kell igénybe venni, az ismert helyekről ez alapján szállították el” – szögezte le Sághi Attila.

A Ligetvédők szerint a bontással függhet össze, hogy a Városligeti-tóban nyolc kacsa elpusztult. A vízből az illetékes hatóságok többször is mintát vettek, egyelőre a laboreredményekre várnak. Kedden a mérgezésre semmi sem utalt, a tóban kacsák és halak úszkáltak, a Városliget Zrt. azonban mindenkit arra kért, hogy gyerekeket, kutyákat ne engedjenek a tó közelébe.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »