Az úzvölgyi temetőgyalázás miatt demonstráltak Csíkszentmártonban

Az úzvölgyi temetőgyalázás miatt demonstráltak Csíkszentmártonban

A magyar közösség vagyonának, szimbólumhasználatának megvédésére, történelmi emlékhelyeinek meggyalázására hívták fel a figyelmet a Csíkszentmártonban szervezett szombati tiltakozó gyűlés szónokai. A megmozduláson részt vettek és felszólaltak a történelmi egyházak képviselői, valamint az RMDSZ vezető politikusai. A demonstrációra több erdélyi megyéből, de még Magyarországról is érkezett egy népes csoport.

Zuhogó eső fogadta az Úzvölgyi Kezdeményező Bizottság által szervezett tiltakozó akcióra érkezőket Csíkszentmárton központjában szombaton délután. A rossz idő ellenére több százan érezték fontosnak, hogy kiálljanak az úzvölgyi hősi temető ügye és az ott kirobbant konfliktusok miatt meghurcoltak mellett.

Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere köszöntötte a megjelenteket, külön kiemelve azokat a személyeket, akik a napokban lezajlott rendőrségi akciókban érintettek voltak. Üdvözölte a megjelent politikusokat, megyei vezetőket. Jelen voltak mindhárom székely megye elöljárói, valamint az RMDSZ csúcsvezetősége, Kelemen Hunor elnök, Tánczos Barna szenátor, valamint több polgármester is. A demonstrációra több erdélyi megyéből, de még Magyarországról is érkezett egy népes csoport.

A tömegben feltűnt a magyar rockzene egyik legendás alakja, Szörényi Levente is, aki az ünnepség végén Antal Tibor népdalénekessel együtt vezette a himnusz, illetve a székely himnusz eléneklését.

Hírdetés

A történelmi egyházak képviselői egyhangúlag kiálltak a történelemhamisító, önkényes területfoglaló többségi viselkedés ellen, a magyar iskolák, intézmények, műemlékek mellett.

„Ha ők levesznek egy feliratot, mi visszatesszük”

Kelemen Hunor szövetségi elnök beszédében kiemelte a napi küzdelmeket, az állandó támadásokat, emlékeztetett a feliratperekre, a magyar intézmények ellehetetlenítésére. A politikus kijelentette: „ha ők levesznek egy feliratot, mi visszatesszük, ha bezárnak egy iskolát, mi újranyitjuk”. „Azt kértük, hagyják békén a halottakat, a temetőnket, állítsák vissza az eredeti állapotot, a törvényes rendet, vigyék el azokat a kereszteket!” – küldött felszólítást Kelemen Hunor a román politikumnak.

Hangsúlyozta, hogy felelősségre kell vonni az igazságtalanul, törvénytelenül fellépő hatóságokat. A magyar történelem értékeinek védelmében végül egységre és szolidaritásra szólított fel az RMDSZ elnöke. Az ünnepség békésen a magyar és a székely himnuszok eléneklésével zárult.

(Maszol


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »