Az üzemanyag, az étolaj és a gabona után most a cukor ára szállhat el a messzeségbe

Az üzemanyag, az étolaj és a gabona után most a cukor ára szállhat el a messzeségbe

Piaci elemzők szerint néhány hónap kérdése, hogy nagyot emelkedjen az étkezési cukor ára, miután több, a globális piacon fontos ország exportkorlátozásokat vezetett be.

A koronavírus-járvány, az orosz-ukrán háború és még vagy fél tucat faktor folyományaként újabb globális élelmiszerdrágulás jöhet, ezúttal az étkezési cukor piacán. Az elmúlt hónapokban számos ország korlátozta bizonyos kulcsfontosságú élelmiszerek és nyersanyagok exportját, hogy elejét vegye a hazai árak elszabadulásának. Ennek következtében több termékből globális hiány alakult ki, amely érthető módon felhajtotta a fogyasztói árakat. 

Az elmúlt hetekben számos fontos cukortermelő állam szabott ki korlátozásokat az étkezési cukor exportjára.

Hírdetés

Hétfőtől Kazahsztán hat hónapig nem exportál egyetlen gramm fehércukrot és nádcukrot sem, India szintén hasonlóra készül (10 millió tonna cukrot vonhat ki ezzel a globális piacokról), hogy a belföldi piacait megvédje, Brazília pedig, a világ legnagyobb cukorexportőre cukorfinomítás helyett inkább etanolt állítana elő az erre alkalmas növényekből, ugyanis az egyre magasabb energiaárak miatt az etanol is egyre drágább. Korábban Pakisztán tiltotta be teljesen a cukorexportot, márciusban pedig Oroszország döntött hasonlóan. Moszkva várhatóan augusztus végéig nem exportál majd cukrot.

Könnyű belátni, alapvető piaci mechanizmusok miatt a fenti korlátozások mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy drágábban vásároljuk a cukrot a régiónkban is. 

Különösen Brazília helyzete az érdekes. Ők, más államokkal ellentétben haszonszerzésből állították le a cukorexportot, hiszen a finomított cukor helyett etanolt előállítva vállalataik nagyobb nyereségre tehetnek szert az egyre magasabb üzemanyag-árak miatt. Történik mindez akkor, amikor rekordszámú ember megélhetését veszélyezteti az élelmiszerhiány. A járvány előtt 135 millió embert fenyegetett közvetlenül, ma 276 millió emberre jelent veszélyt az élelmiszerhiány – közölte néhány nappal ezelőtt Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára. 

Érdekes módon a kínaiak kevésbé borúlátóak, valószínűleg pontosan látják, micsoda lehetőséget jelent számukra, ha a korábbi nagy exportőrök hirtelen kiesnek a piacról. Az egyik nagy cukorfeldolgozó vezetője például úgy nyilatkozott, nem számít globális hiányra, ugyanis Kína és a szintén fontos exportőrnek számító Thaiföld is fokozni fogja a termelését. Kínai elemzők szerint hiánnyal ugyan nem kell számolni, de az biztos, hogy a cukor ára felmegy majd a következő hónapokban.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »