Az utóbbi évek amerikai külpolitikája hozzájárult a jelenlegi szíriai és ukrajnai helyzethez

Németh Zsolt szerint az Egyesült Államok külpolitikája az utóbbi években hozzájárult a jelenlegi katasztrofális helyzethez Szíriában és Ukrajnában, és Magyarország azt reméli, hogy a következő amerikai elnök, Donald Trump jobb külpolitikai döntéseket fog hozni.

Az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetemen csütörtök este tartott kerekasztal-beszélgetésen azt mondta, jogos bírálat érhette az amerikai külpolitikai intervenciót, illetve a be nem avatkozást is az utóbbi években: George Bush és Barack Obama elnök idején az Egyesült Államok beavatkozott olyan esetekben, amikor nem kellett volna, viszont elmulasztott beavatkozni akkor, amikor pedig nagy szükség lett volna rá.

A külügyi bizottság elnöke hangsúlyozta: az a humanitárius katasztrófa, amelyet Szíriában és Ukrajnában látunk, megengedhetetlen a 21. században, és reméli, hogy a Trump-adminisztráció helyesebben fog választani a beavatkozás és a be nem avatkozás eszközei között.

Arra a felvetésre, hogy Obamának mit kellett volna tennie Szíria ügyében, Németh Zsolt úgy vélte: káros hatású az Egyesült Államok és Oroszország közötti folyamatos rivalizálás, Washingtonnak meg kellett volna egyeznie Moszkvával a szíriai helyzet rendezéséről.

Ukrajnával kapcsolatban pedig kifejtette: a Majdan tüntetői annak idején bátorítva érezték magukat az Egyesült Államok és Európa részéről, de aztán a támogatás korlátozottnak bizonyult, és az ukránok ma cserbenhagyva érzik magukat – hasonlóan ahhoz, ahogyan a magyarok érezték magukat 1956-ban a forradalom elfojtása után.

Németh Zsolt kitért arra is, hogy Magyarország is tapasztalt beavatkozást Washington részéről azoknak a sorozatos bírálatoknak a formájában, amelyekben az Egyesült Államok Magyarország tudtára adta, hogyan kellene például módosítania az egyháztörvényt vagy a választási törvényt ahhoz, hogy “igazi demokrácia” legyen.

“Nincs szükségünk a kifogások ilyesfajta listájára az amerikaiak részéről” – jelentette ki Németh Zsolt, hozzátéve, hogy a bírálatokat igazságtalannak érzete, és reméli, hogy Trump elnöksége alatt nem lesz példa ilyen típusú beavatkozásra.

Németh Zsolt elmondta, hogy az első pillanatban sokkolta az elnökválasztás eredményének híre, de a második gondolata az volt: a valóság végre győzelmet aratott az ideológiai megközelítések felett, és Trump győzelme lehetőségeket adhat az Egyesült Államoknak arra, hogy kitörjön a politikai korrektség korlátaiból.

“Az jutott eszembe, hogy a tusványosi gyorsvonat megérkezett Washingtonba” – fogalmazott.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem, az Antall József Tudásközpont és a Pro Minoritate Alapítvány közös rendezvényén – amelynek témája a republikánus Donald Trump elnökválasztási győzelme volt – részt vett Jeffrey D. Gordon, a Trump-kampány nemzetbiztonsági tanácsadója, a Pentagon volt szóvivője is.

Gordon a beszélgetés során elmondta: az új amerikai elnöknek az egyik legfontosabb alapelv az lesz, hogy véget vet az ideológia uralmának. A bevándorlás kapcsán úgy vélte, Trump elnöksége alatt sokkal alaposabban meg fogják vizsgálni, kit engednek be az országba.

Gordon annak a véleményének is hangot adott, hogy Orbán Viktor teljesen jogosan “helyezi az országot az első helyre”, és ésszerűnek nevezte a magyar kormány politikáját a migránsokkal kapcsolatban.

Rovatok: KülföldTelepülés: MagyarországCímkék: ukrán válság, szíriai helyzet, amerikai külpolitika, külföld, ukrajnai hírekForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »