Az utca ismét Gašpar fejét fogja követelni. Ma Pozsonyban és Homonnán folytatódnak a tüntetések

Az utca ismét Gašpar fejét fogja követelni. Ma Pozsonyban és Homonnán folytatódnak a tüntetések

Ma Pozsonyban és a Homonnán lesznek tüntetések. Mindkettő délután 16.00 órától kezdődik.

Tomáš Drucker belügyminiszter már ezen a héten be akarta jelenteni, hogy visszahívja-e a funkciójából Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitányt, akinek a távozását emberek tízezrei követelik, ám a nyilvánosság végül hoppon maradt és nem tudott meg semmit.

Drucker ugyanis csütörtökön kórházba került, ahol kijelentette, hogy Gašpar sorsáról azután fogja a nyilvánosságot tájékoztatni, miután az egészségügyi állapota javulni fog. Az utcára ma ismét emberek ezrei fognak kivonulni azért, hogy a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom által szervezett tüntetésen változásokat követeljenek.

A tüntetések szervezőit az sem tántorította el, hogy a belügyminisztert kórházba kellett szállítani. „A miniszter úrnak mihamarabbi gyógyulást kívánunk. A mi fő felhívásunk azonban az országos rendőrfőkapitánynak és speciális ügyésznek szól“ – mondta az Aktuality.sk-nak Karolína Farská, a tüntetés egyik szervezője.

A diákok Gašpar visszahívása mellett független rendőri felügyeletet, valamint a rendőrség vezetőségének megválasztásában végmenő változásokat követelik. Mindemellett a speciális ügyész, Dušan Kováčik leváltását, és a speciális ügyész megválasztásával kapcsolatban is változásokat sürgetnek.

Már történt előrelépés

A rendőrségnek és az ügyészségnek meg kell változnia, de nemcsak a vezetőség kicserélésére van szükség, hanem rendszerbéli változásokra is. Gašpar és Kováčik úr távozása az első és elengedhetetlen lépés az ország megtisztításához és ahhoz, hogy elhiggyük, az egyes ügyeket nem fogják a szőnyeg alá söpörni“ – magyarázzák a szervezők.

Drucker ezen a héten már bejelentette, hogy a rendőrfőkapitányt új módszer szerint fogják kiválasztani. A rendőrfőkapitányi tisztségre jelentkező kvalifikált jelölteket először egy szakbizottság fogja kiválasztani. A jelölteket ezután a parlament Védelmi és Biztonsági Bizottsága fogja meghallgatni, és ha a képviselők valamelyik jelöltet elfogadják, akkor a belügyminiszter nevezi ki országos rendőrfőkapitánynak.

Előrelépésként tekintünk erre“ – kommentálta Juraj Šeliga a Tisztességes Szlovákiáért mozgalomból. A tüntetések szervezőinek azonban nem tetszik, hogy a rendőri felügyelet továbbra is a belügyminisztérium alá fog tartozni.

A mai tüntetésekre csupán két városban kerül sor: Pozsonyban és Homonnán. Mindkettő 16.00 órától kezdődik. „Szimbolikusan az ország elején és végén lesznek tüntetések, ugyanis ezzel akarjuk kifejezni az összes szlovákiai kerületen átívelő egységet“ – mondták a diákok.

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Nový Čas


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »