Az USR-lufi és a lájkok

Itt van ez a Mentsétek meg Romániát (USR) nevű, pártnak látszó valami. Új, friss erő egy olyan választási szövetségessel, aki egyetemistaként Gheorghe Funar környezetében kóstolt bele a politikába, aztán brüsszeli bürokrata lett, majd egyszer csak a miniszterelnöki székben landolt, s „technokrataként” olyan halovány teljesítményt nyújtott, hogy a szavazók tekintélyes része ma sem tudja, ki az a Dacian Cioloș.
És itt jutunk el lassan az USR körül felfújt óriási rózsaszín lufihoz. Értelmiségi, elitista fölénnyel le lehet ugyan nézni a falu népét, a vidéki embereket vagy a nyugdíjasokat, csakhogy akkor nem kell majd döbbent és savanyú arccal tudomásul venni a választások éjszakáján, hogy a Facebookon mindent ellepő szimpátiahullám távol áll a való világtól.

Hírdetés

Magyarországon egy baloldali politikus patkányoknak nevezte a Fideszt támogató választókat, vagyis az utóbbi megméretéseken részt vevő magyarok túlnyomó többségét. Ezek azok a figurák, akik saját tehetségtelenségükért, felkészületlenségükért vagy hozzá nem értésükért másokat tesznek felelőssé. Ha őket választják meg, akkor „az érett társadalom” döntött, ha az ellenfelet, akkor a „patkányok”.

A romániai kampánygyűléseket kísérő botrányok hasonló mentalitásról tanúskodnak. Amikor USR-s politikusok, jelöltek a Facebookon azon szórakoznak, hogy egyesek pénzt dobálva aláznak meg szerencsétlen sorsú embereket csak azért, mert azok esetleg a jelenlegi kormánypárttal szimpatizálnak, ország-világ előtt árulják el, mennyire tájékozatlanok saját országuk népét illetően. A közösségi hálón öntelten okoskodó USR-sek gondosan elkerülik a falvakat, kisvárosokat, nem is akarják megérteni a nagyvárosi üzletláncoktól és divatos éttermektől távol eső romániai valóságot. Ha ezek a márkás ruhákban mutatkozó, raccsoló emberkék megjelennének egy román vagy akár székely faluban, hamarabb tekintenék őket ufóknak, mint a jövő vezető politikusainak.

De ne legyünk igazságtalanok! A franciaországi Pointe-à-Pitr nevű városkában született Clotilde Marie Brigitte Armand romániai USR-jelölt elárulta, melyik frakciónak lesznek majd alapító tagjai az Európai Parlamentben. Na, mire tippelnek? Eltalálták: az Emmanuel Macron francia elnök által alapítandónak. Elit társaságban kívánnak harcba szállni a liberális Európa megmentéséért. De hogy a liberalizmusuk sem az igazi, azt személyesen tapasztalhattam meg. Interjút kértem az USR–Plus-lista ékkövétől, Dacian Cioloștól. Úgy gondoltam, a Krónika olvasói kíváncsiak lehetnek a jelenleg a romániai demokrácia megmentőjének szerepében tetszelgő volt miniszterelnök véleményére. A liberális hozzáállás már ott akadozott, amikor Cioloș sajtósa arra kért, küldjem át a témákat, amelyeket érinteni szeretnék. Köztük volt egyebek mellett az is, hogy támogatnának-e egy olyan európai szabályozást, amely az őshonos kisebbségek jogait védené. Tán ez, talán más zavarta az USR médiafelelőseit vagy Cioloșt, de valami miatt elmaradt az interjú. Még egy mondvacsinált indok sem kísérte az elutasítást Macron helyi rajongói részéről. Ennyit az USR nyitottságáról, európaiságáról. További sok lájkot kívánok nekik!


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »