Az USA november 4-én minden 2015 előtti szankciót visszaállítana Iránnal szemben

Az USA november 4-én minden 2015 előtti szankciót visszaállítana Iránnal szemben

Donald Trump amerikai elnök és adminisztrációja az összes, 2015 előtt érvényben lévő Irán ellenes szankciót visszaállítaná. Az iráni atomalku megtorpedózása hatalmas érvágást jelenthet Washington európai szövetségeseinek – elsősorban Németországnak és Franciaországnak – akik kétségbeesetten próbálják megmenteni az egyezményt az USA részvétele nélkül is.

Trump elnök még májusban lépett ki az Iránt a világkereskedelembe visszacsatoló egyezményből, amelyet „alapvetően hibásnak” és az amerikai érdekekkel ellentétesnek nevezett, mert nem hozta meg az elvárt eredményeket az USA számára – például az iráni nukleáris fenyegetés csökkenését.

Azt is felrótta, hogy Irán egyáltalán nem csökkentette ballisztikus rakéta programjában tett erőfeszítéseit, ahogy a megállapodásnak nem sikerült megakadályoznia azt sem, hogy Teherán beavatkozzon más országok – Szíria és Jemen – belügyeibe.

Hírdetés

Az atomalku feltételei szerint Irán korlátozza nukleáris tevékenységét a szankciók enyhítéséért cserébe. A megállapodáshoz 2015-ben az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Oroszország és Kína is csatlakozott, ők a mai napig ragaszkodnak a paktum életben tartásához. Hogy megkerüljék a most újra bevezetett amerikai szankciókat, új fizetési módszereken dolgoznak az Iránnal folytatott kereskedelem fenntartása érdekében. (A szankciók a pénzügyi tranzakciókra vonatkoznak, egy barterügylet elvileg hatályon kívül esik.)

Vannaka zonban fehér foltok az amerikai büntetőintézkedéseket illetően is. Például még mindig nem tudni, melyik az a nyolc ország, amelyeket az USA akkor sem szankcionál, ha folytatják az olajkereskedelmet Iránnal. A szankciók november 4-én, vagyis most vasárnak kerülnek újra hatályba.

BBC.com

Nyitókép: BBC.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »