Az USA megvétózta az ENSZ BT határozatát, amelyben elítélték volna Izraelt – CSAK ÚGY MINDENT, AHOGY A „FŐNÖK” parancsolja

Az Egyesült Államok pénteken délután megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) a palesztinok elleni erőszakról szóló határozatot.

A határozat – amelyet Kuvait ENSZ-nagykövete dolgozott ki – elítélte volna Izraelt a palesztin civilek ellen alkalmazott erőszakért. Az amerikai ENSZ-nagykövet azonban “durván egyoldalúnak” minősítette, és kifogásolta, hogy a szélsőséges gázai Hamász szervezetet a határozat nem ítéli el a közelmúltban kirobbant erőszakért.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet a BT-ülésen a szavazás előtt elmondott hozzászólásában azt hangoztatta:
a Hamász “terroristacsoportot” terheli elsődlegesen a felelősség a Gázában uralkodó rettenetes életkörülményekért.

Hírdetés

A 15 tagú Biztonsági Tanácsban tízen megszavazták a határozatot, négyen tartózkodtak, az Egyesült Államok pedig nemmel voksolt. Egy határozattervezet elfogadásához kilenc igenlő voksra van szükség, de az öt állandó tagnak, az Egyesült Államoknak, az Egyesült Királyságnak, Franciaországnak, Oroszországnak és Kínának vétójoga van.

A világszervezet Biztonsági Tanácsában már szerdán voksolni kellett volna a Manszúr al-Otaibi kuvaiti ENSZ-nagykövet által kidolgozott határozattervezetről. Csütörtökön azonban az amerikai nagykövet, Nikki Haley már jelezte: a tervezet egyes részein változtatni kell.

Elvetette a BT azt az amerikai javaslatot is, amely a Hamászt mondta volna ki a gázai erőszak felelősének. Erre csak az Egyesült Államok szavazott igennel, 11 ország tartózkodott, Bolívia, Kuvait és Oroszország pedig nemmel szavazott.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »