Az USA fel akarja gyorsítani a THAAD-rakéták Dél-Koreába telepítését

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy felgyorsítja a THAAD rakétavédelmi rendszerének Dél-Koreába telepítését, tekintettel az észak-koreai rakétakísérletek fokozódó ütemére – közölte kedden az amerikai külügyminisztérium kelet-ázsiai ügyekben illetékes vezető diplomatája.

Daniel Russel külügyi államtitkár-helyettes egy kongresszusi meghallgatáson azt mondta, meggyőződése szerint Dél-Korea határozottan elkötelezte magát a THAAD-rakéták telepítése mellett, amit – Kína ellenkezése ellenére – „a lehető leghamarabb” meg akarnak valósítani. A diplomata hangsúlyozta, hogy a rendszer tisztán védelmi jellegű, és telepítése nem Kína ellen irányul.

A terv megnehezíti a szöuli kormánynak azt a törekvését, hogy felmelegítse kapcsolatait Kínával, amely az utóbbi évekig hagyományosan Észak-Koreával ápolt szorosabb viszonyt, emellett a Washington és Peking közötti feszültségeket is fokozta. Peking azt kifogásolja, hogy az amerikai rakétavédelmi rendszer radarja Kína területét is pásztázni tudná.

Szöul és Washington idén kezdett hivatalos tárgyalásokat a THAAD-rakéták ügyéről. Daniel Russel a kongresszusi meghallgatáson nem pontosította, hogy a telepítést mikorra tervezik. Csak annyit mondott, hogy „tekintettel az észak-koreai rakétakísérletek felgyorsult tempójára” Washington „gyorsított alapon”, „a lehető leghamarabb” telepíteni akar.

Észak-Korea idén már két kísérleti nukleáris robbantást hajtott végre, valamint 22 ballisztikusrakéta-kísérletet, súlyosbítva azokat az aggodalmakat, hogy hamarosan képessé válhat ballisztikus rakétáit „miniatürizált” nukleáris robbanófejjel felszerelni.

Russel arról is beszélt az illetékes kongresszusi bizottság előtt, hogy az Egyesült Államok tárgyalásokat folytat nemzetközi partnereivel, köztük az Európai Unióval arról, hogy Észak-Koreát – az ENSZ határozatait sértő nukleáris és rakétakísérletei miatt – elzárják a nemzetközi banki infrastruktúra elérésétől, ahogy azt korábban Iránnal is tették.

Rovatok: KülföldTelepülés: Dél-KoreaCímkék: Dél-Korea, rakéta, Egyesült Államok, külföldForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »