Az USA fejlett védelmi fegyverekkel látja el Ukrajnát

Az Egyesült Államok „fejlett védelmi jellegű fegyverekkel” látja el Ukrajnát – jelentette be pénteken az amerikai külügyminisztérium.

„Az amerikai segítség teljesen védelmi jellegű – amint ezt többször elmondtuk –, Ukrajna egy szuverén ország, és joga van megvédenie magát” – írta a minisztérium közleményében, és hozzátette, hogy az erről szóló döntés része az Egyesült Államok arra irányuló törekvésének, hogy segíti Ukrajnát területi integritása megvédésében, és „az esetleges újabb agresszió elrettentésében”. Az átadandó fegyverekről azonban nem írt a minisztérium.

Az ABC News tévéadó néhány órával korábban meg nem nevezett külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva jelentette, hogy Donald Trump elnök várhatóan jóváhagyja Javelin típusú harckocsi-elhárító rakéták eladását Ukrajnának. Bármilyen fegyvereladást a kongresszusnak kell engedélyeznie, de ezt valószínűleg jóvá fogja hagyni, mert több tagja már régóta sürgeti védelmi jellegű fegyverek eladását Ukrajnának.

Később Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes a RIA-Novosztyi orosz hírügynökségnek azt mondta: Washingtonnak az a szándéka, hogy fegyverzeteket szállít Ukrajnának, arra serkenti majd Kijevet, hogy erőt alkalmazzon Kelet-Ukrajnában.

„Jelenleg bármilyen fegyverzet szállítása, annak hangsúlyozása, hogy a fegyverszállítás bármilyen új csatornái nyílnak meg, mindenekelőtt a kijevi harcias szárnyat bátorítja, a háborús forgatókönyvet mozdítja elő” – jelentette ki.

A TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva Karaszin hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek minden erőfeszítését arra kell irányítani, hogy meggyőzze Kijevet: kezdjen közvetlen és nyílt párbeszédet kelet-ukrajnai szakadár Donyeckkel és Luhanszkkal. Hozzátette: az ukrajnai konfliktus megoldásának nincs más útja.

Karaszin szerint a washingtoni döntés ismételten aláássa a minszki erőfeszítések megvalósítására irányuló törekvéseket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptemberben azt mondta, ha az Egyesült Államok bármilyen fegyvert adna el Ukrajnának, az csak súlyosbítaná a kelet-ukrajnai konfliktust, és valószínűleg azt eredményezné, hogy a szakadárok fokoznák harci tevékenységüket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »