Az USA Észak-Irakban támaszpontot hozott létre

Az amerikai hadsereg most először hozott létre iraki földön olyan önálló katonai támaszpontot, amely nem iraki bázison rendezkedik be. Erről Steve Warren katonai szóvivő beszélt hétfőn a Bagdadból közvetített videokonferenciáján a washingtoni Pentagonban (védelmi minisztériumban) lévő újságíróknak.

A szóvivő szerint az Egyesült Államok kis katonai támaszpontot hozott létre Észak-Irakban, hogy megvédje azt, a közelben lévő iraki katonai támaszpontot, ahol amerikai tanácsadók segítik az iraki csapatokat és ahol felkészítik őket a moszuli gát esetleg szükségessé váló védelmére.

Ez az első alkalom, hogy az amerikaiak ilyen jellegű támaszpontot hoznak létre azóta, hogy 2014-ben – amikor az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elfoglalta Moszult és környékét – az Egyesült Államok a terrorszervezet elleni küzdelem érdekében csapataival visszatért Irakba. Videokonferenciáján Steve Warren hangsúlyozta, hogy nem harci egységek állomásoznak a bázison, hiszen maga a hely is távol, mintegy húsz kilométernyire esik a frontvonalaktól. “Az elsődleges küldetés, természetesen, az amerikaiak védelme” – mondta Warren, utalva a térségben tevékenykedő amerikai tanácsadókra. Ám elhárította a választ arra a kérdésre, hogy hány tanácsadóról is van szó. Az amerikai sajtó azonban tudni véli, hogy mintegy száztagú katonai tanácsadó-csapat van a térségben.

A szóvivő egyúttal azt is bejelentette, hogy hétfőn az Iszlám Állam dzsihadistái megközelítették a támaszpontot, de a támadásban amerikaiak nem haltak meg, az Iszlám Állam két fegyverese viszont – az amerikai ellentámadásban – életét vesztette.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »