Az USA egy lapon említi Ficót Mazurekkel

Az USA egy lapon említi Ficót Mazurekkel

Nem mutat túl szép képet Szlovákiáról az Egyesült Államok külügyminisztériumának éves emberi jogi jelentése, mely egy lapon említi Robert Fico exkormányfőt Milan Mazurekkel, a gyűlöletbeszédért nemrég pénzbüntetésre ítélt ĽSNS-képviselővel.

Az amerikai külügy 2017-es jelentését – az elsőt, melyet teljes egészében a Trump-adminisztráció dolgozott ki – pénteken hozták nyilvánosságra, a szlovákiai országjelentés készítői szerint pedig a korrupció és a romák diszkriminációja Szlovákia két legégetőbb problémája. Rámutatnak: bár a korrupcióellenes törvények megfelelőek, nem mindig alkalmazzák őket hatékonyan, és a korrupciós ügyekbe keveredett magas beosztású köztisztviselők általában megússzák – annak ellenére, hogy a sajtó rendszeresen figyelmeztet a botrányokra.

A jelentés készítői kiemelik, Dušan Kováčik speciális ügyész nyolc év alatt az általa felügyelt 61 korrupciós ügy közül egyetlenegyben sem emelt vádat.

Hírdetés

Komoly problémát jelent az igazságügy helyzete is: a nyilvánosság nem bízik a bíróságokban, nem tartja hatékonynak a rendszert, számos esetben merül fel korrupciógyanú, a bírósági eljárások pedig aránytalanul hosszúak és kiszámíthatatlanok.

A romák diszkriminációja a jelentés szerint általános jelenség az országban. A szlovákiai civil szervezetek információira hivatkozva a készítők több jelenséget is kiemelnek, például a roma nők szegregációját egyes kelet-szlovákiai nőgyógyászati rendelőkben, vagy épp azt, hogy a roma gyerekek aránytalanul nagy számban kerülnek speciális iskolákba vagy osztályokba. A dokumentum figyelmeztet, a romák 53 százaléka él marginalizált közösségekben, roma telepeken.

A jelentés kiemeli az ĽSNS romaellenes akcióit, de szót ejtenek a menekült- és muszlimellenes politikusi megnyilvánulásokról is. A készítők szerint szinte a teljes politikai spektrum, a kormánypolitikusok és az ellenzékiek egy része is retorikájában társadalmi veszélyforrásként tüntetik fel a menekülteket és a muszlimokat – név szerint Milan Mazureket, az ĽSNS képviselőjét és Robert Fico volt kormányfőt emelik ki. (TASR, fm)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »