Az ünnepek után kevesebbet vásároltunk, mint karácsony előtt

Az ünnepek után kevesebbet vásároltunk, mint karácsony előtt

POZSONY. A bankkártyás fizetésekről szóló adatokból kiderül, hogy a bevásárlási láz közvetlenül az ünnepek előtt, azaz december 22-én érte el a csúcspontját. Aznap a vevők kártyájukkal közel 30 eurót fizettek a boltokban.

A legnagyobb karácsony előtti vevőözönt a kereskedők december 22-én élték át – derül ki a Cseh-szlovák Kereskedelmi Bank, ČSOB adataiból, amelyek arra vonatkoznak, hogy mennyien fizettek bankkártyával az üzletekben. Aznap kétharmadával több pénzt hagytak a boltokban, mint amilyen az évközben megszokott átlag volt. A banki automatákból pedig a szokványosn felével több készpénzt vettek ki. Majd karácsony alatt az elvárásokkal összhangban, a bezárt üzletek miatt megszűnt a vásárlás iránti érdeklődés – pontosította az elmondottakat Anna Jamborová, a ČSOB szóvivője.  

A legnépszerűbb elárusítóhelyeknek az élelmiszerboltok, a benzinkutak, valamint a ruházatot, cipőket és elektronikát árusító üzletek, valamint a gyógyszertárak bizonyultak. A karácsony előtti időszaknak azonban megvannak a specifikumai.  

Hírdetés

"Karácsony előtt két héttel legnagyobb mértékben a játék- és könyvbesboltokban nőtt az eladás, de érdekességnek számít az is, hogy többen fizettek a repterek ún. duty free shopjaiban. Ez azzal függhet össze, hogy sokan külföldről akkoriban tértek haza az ünnepekre. Népszerűek voltak az ékszereket és bizsut árusító boltok is" – tette hozzá Jamborová.

December 27-én, szerdán az áruházakban már teljes gőzzel beindultak a karácsony utáni kiárusítások, amelyek azonban nem haladták meg a karácsony előtti bevásárlások szintjét. Az évközben megszokott átlagos helyzettel szemben az üzletekben 8, másnap pedig alig 2 százalékkal fizettek többet. Nem nevezhető túlságosan átlagon felülinek a bankautomatákból történő készpénz-felvétel sem.

Szilveszter éjszakája sem tartogatott meglepetéseket. Akkor az évközi átlaggal összevetve jóval több pénzt költöttünk jótékonykodásra, taxiszolgálatra és szeszesitalokra. A polgárok a megszokottnál kevesebbet fizettek drogériai termékekért, elszállásolásért és bútorokért.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »