Az ünnepek alatt a boltok zárva lesznek

Az ünnepek alatt a boltok zárva lesznek

POZSONY. A közelgő ünnepek alatt a vásárlók zárva találják a boltok többségét. Ez évtől szigorúbb szabályok vonatkoznak az eladásra, s azok az idei karácsonyi és újévi időszak öt napját érintik.

Az üzletek – néhány kivétellel – december 24-én, vasárnap 12 órakor bezárnak. Nem tudunk majd vásárolni december 25-én, hétfőn és 26-án, kedden sem. A boltok továbbá zárva tartanak majd január 1-én, hétfőn és vízkereszt napján, január 6-án, szombaton.

Az ünnepnapi boltzár a gyakorlatban először július 5-én, Szent Cirill és Metód ünnepén lépett életbe. Ekkor sok polgártársunk külföldre ruccant ár vásárolni. Karácson és újév táján azonban ezt a „mentőövet“ csak pár órán át vehetjük majd igénybe.

Csehországban és Ausztriában december 24-én a szlovákiainál két órával tovább, azaz 14 óráig lehetnek nyitva a boltok. Hétfőn és kedden pedig odaát is egész nap zárva tartanak majd.

Hírdetés

A boltzárnak nincs túl nagy hatása

Szent Cirill és Metód ünnepén számos szlovákiai polgár Magyarországon és Ausztriában vásárolt, helyenként közlekedési dugókat okozva. A kiskereskedelmi forgalmat ez azonban csak kis mértékben befolyásolta, konkrétan a tilalom negatívan érintette a háztartási gépeket árusító üzleteket, ahol 1-2 százalékos visszaesés mutatkozott.

„Az az igazság, hogy az élelmiszerek eladása terén semmiféle hatás nem mutatkozott” – hangsúlyozta pár héttel ezelőtt Martin Katriak, a Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szövetség (ZOCR) elnöke a júliusi, augusztusi és szeptemberi adatokat értékelve.

A vásárlóknak hozzávetőleg 60 százaléka különösebb nehézségek nélkül megbarátkozott az ünnepi zárvatartás – derült ki a kereskedők elemzéséből. Eközben a megkérdezettek 30-35 százaléka örülne annak, ha az üzletek az ünnepek alatt továbbra is nyitva tartanának, a többieknek pedig ez teljesen mindegy.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »