Az unió megelégelte a szíriai rezsim akcióit

Az unió megelégelte a szíriai rezsim akcióit

Az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament is elítéli a szíriai rezsim vegyi fegyveres magánakcióit.

– jelentette ki Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület elnöke szombati nyilatkozatában.

Hozzátette, hogy nem ez volt az első alkalom, hogy a szíriai rezsim vegyi fegyvereket használ civilek ellen, azonban az utolsónak kell lennie.

Tartós, minden érintett által tiszteletben tartott tűzszünetre van szükség Szíriában, amely elősegíti a tárgyalásos, az egész országnak békét hozó megoldást az ENSZ égisze alatt zajló genfi folyamaton keresztül – tette hozzá a bizottság elnöke.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter üzenetében aláhúzta: a közösen végrehajtott amerikai, francia és brit légicsapások világossá teszik, hogy

Oroszország és Irán nem folytathatja tragédiába torkolló akcióit, anélkül semmiképpen sem, hogy megfizetné az árát. Az Európai Unió az igazságosság oldalán áll szövetségeseivel együtt

– tette hozzá.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke üzenetében szintén elfogadhatatlannak nevezte a vegyi fegyverek használatát, és kijelentette: Európának nagyobb szerepet kell vállalnia a béke megőrzésében és a humanitárius válságok súlyosbodásának megakadályozásában.

Hozzátette, az EP hétfőn, strasbourgi plenáris ülésén vitát tart a szíriai helyzetről.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »