Az UNICEF romániai képviselője szerint a gyermekek véleményét is figyelembe kell venniük az európai döntéshozóknak

Az UNICEF romániai képviselője szerint a gyermekek véleményét is figyelembe kell venniük az európai döntéshozóknak

Az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztsége kiváló alkalom Románia számára, hogy változást vezessen be a gyermekek európai szintű döntésekben való részvétele tekintetében – jelentette ki sozmbaton Pieter Bult, az UNICEF romániai képviselője.
Bulf szombaton egy tanácskozáson vett részt, amelyen a gyermekek részvételéről volt szó az életüket érintő kérdésekben.

Hírdetés

„Az UNICEF keretében számos problémát látunk a világban, növekszik a gyermekeket is érintő elszegényedés, nőnek a különbségek azok között, akik hozzájutnak az erőforrásokhoz, és azok között, akik nem. Óriási gondok vannak a migráció terén, a klímaváltozás terén. Mindig felmerül bennünk: hogy létezik, hogy összes tudásanyagunkkal, együttműködésünkkel, erőforrásainkkal együtt sem tértünk még mindig a helyes útra? Miért nem tudjuk megoldani ezeket a súlyos problémákat? A gyermekek véleménye nem fogja ugyan megmenteni a világot, de új ötletekkel hozzájárulhatnak ehhez, mert a világnak új, kreatív ötletekre van szüksége, nem sztereotípiák által vezérelt, megrögzött elgondolásokra.

– mondta az UNICEF képviselője.

Az UNICEF szerint Románia EU-elnöksége ideje alatt kidolgozzák az Európai Unióban élő gyermekek bukaresti nyilatkozatát, amely keretet biztosít majd azon mechanizmusoknak, amelyek révén a gyermekek véleményt nyilváníthatnak az őket érintő európai szintű folyamatokban. A nyilatkozatot Európa-szerte, gyermekek körében végzett konzultáció eredményeképpen dolgozták ki az UNICEF és más, romániai és uniós partnerek segítségével.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »